Näillä vinkeillä taltutat stressiä ja teet alkavasta vuodesta stressittömämmän.

Uusi vuosi ja uudet kujeet, mutta vanha tuttu ja sinnikäs seuralainen, stressi, voi yrittää pysyä mukana uuden vuodenkin aikana. Jotta elämä olisi stressivapaampaa ja vuosi 2021 tasapainoisempi, kertoi Ziva Meditationin perustaja sekä Stress Less, Accomplish More -kirjan tehnyt Emily Fletcher Pure Wow’lle vinkkejä, miten voit vähentää stressiä uuden vuoden aikana.

Stressittömämpi vuosi 2021, näin se onnistuu:

Aloita päivä meditoimalla. Aamulla on usein eniten kiire, mutta varaa aikaa meditaatiolle ennen kuin suuntaat kotoa töihin/opiskelemaan ja kehosi sekä mielesi kiittävät. Fletcherin mukaan päivittäinen meditointi on ykkösasia, jonka voit tehdä man henkisen ja fyysisen terveyden hyväksi. Voit taltuttaa stressiä jo alkuunsa, jos voit aamulla 15 minuutin ajan istua ja hengitellä kaikessa rauhassa.

Pura mieltä paperille. Kun listaat ylös pienet askareet ja tehtävät, jotka täyttävät mielesi, auttaa se pysymään keskittyneenä pitkän ajan tavoitteisiin.

”Mikään ei luo stressiä niin kuin tavoitteeton energian hukkaaminen, mitä tapahtuu, kun tavoitteet eivät ole selvät”, Fletcher sanoi.

Tee siis tavoitteet kristallinkirkkaaksi itsellesi purkamalla ne paperille ja pois mielestäsi.

Kiitollisuutta kehiin. Aamulla voi olla vaikea tuntea olonsa kiitolliseksi, kun herätyskello pärisee kesken hyvien unien, mutta Fletcherin mukaan kiitollisuus on tärkeää.

”Jopa päivinä, kun sinusta tuntuu, ettei sinulla ole mitään kiitettävää, vain kysymällä asiaa itseltäsi voit jo saada kemiat aivoissasi muuttumaan”, hän kertoi.

Ulos aurinkoon. Jos stressi saa unirytmisi sekaisin, turvaudu auringon apuun, mikäli se vain on mahdollista.

”Ensimmäisenä aamulla anna auringon valon tulla kasvoillesi. Se asettaa vuorokausirytmisi päivälle. Ajattele vuorokausirytmiäsi päävaihteena, jonka kanssa monet muut elimistösi järjestelmät kulkevat yhteistyössä”, Fletcher selitti.

Kokeile eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt voivat Pure Wow’n mukaan olla uskomattoman parantava lääke, vaivasipa sinua sitten päänsärky tai kipeät lihakset. Fletcher suosii laventeliöljyä ja kehottaa hieromaan sitä jalkapohjiin ennen kuin menet unille, jotta saat kunnon yöunet.

Ala sanoa ei. Jos työkaverisi haluavat töiden jälkeen parille, mutta tiedät kaipaavasi unta tai jos olet liian kiireinen ottaaksesi töissä uuden projektin työn alle – sano asiasta. Aseta rajat, sillä se estää sinua sitoutumasta liikaa ja pitää stressin kurissa.

Harkitse digitaalista detox-kuuria. Fletcherin mukaan puhelimesta heijastuva sininen valo voi aiheuttaa unettomuutta ja estää kehoa rauhoittumasta. Sen sijaan siis, että ennen unille menoa selaisit nettiä tai some-sovelluksia puhelimella, harjoita itsestäsi huolehtimista.

”Laita puhelin lentotilaan ja tunti ennen unille menoa ota kylpy, lue kirjaa tai jotain muuta, mikä viestii aivoillesi, että nukkumaanmenoaika on lähellä”, hän neuvoi.

”Sinulla on levollisemmat unet ja aivosi saavat enemmän aikaa työstää kaikkea kertynyttä stressiä”, Fletcher lisäsi.

Nauti ulkoilmasta.

”Meditaation lisäksi yksi parhaimmista asioista, jonka voit tehdä päivittäin stressin vähentämiseksi, on mennä ulos luontoon”, Fletcher sanoi Pure Wow’lle.

Käy kävelyllä puistossa lounaan jälkeen tai suunnittele viikonlopulle vaellusreissu, jotta saat annokseksi luontoa ja ulkoilmaa.

Vähennä kahvia. Kofeiinin saaminen voi vaikuttaa päivittäisiin stressitasoihin. Fletcher suositteleekin juomaan kuumaa sitruunavettä aamulla ja pelkkää kuumaa vettä ennen aterioita. Puhdistavien vaikutusten lisäksi kuuma vesi hellii elimistöä.

”Se lämmittää talvella ja voi toimia luontaisena lääkkeenä, tuoden verta vatsaan ja auttaen tuntemaan olon vähemmän nälkäiseksi ja syömään vaistomaisesti”, Fletcher kertoi.

Anna aikaa ystäville. Kasvokkain vietetty aika läheisten kanssa ei ole vain hauskaa, se on välttämätöntä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Ystävän kanssa jutustelu kahvin äärellä voi auttaa keskittymään hetkeen ja muistamaan, mikä on sinulle tärkeintä.

”Niin paljon energiaa vaihtuu, kun katsomme toisiamme silmiin, kosketamme toistemme käsiä ja nauramme yhdessä. Se auttaa tuntemaan yhteyttä, olemaan onnellisempi ja luovempi. Työsähköposteja tulee olemaan aina vastattavana. Mene viettämään aikaa ihmisten kanssa, ketä rakastat eniten”, Fletcher selitti.

Lähde: Pure Wow