Monet pitävät laulamisesta, tapahtui se sitten suihkussa tai yleisön edessä. Mutta tiedätkö, kuinka paljon se vaikuttaa elämänlaatusi paranemiseen?

Kun laulat, on se varmasti todella mukavaa, ainakin sinulle itsellesi, vaikka muut eivät sitä kuunnellessa välttämättä kokisikaan mitään nautintoa. Mutta sinulle se on enemmänkin kuin vain hauskanpitoa. My Dreamality -sivusto on listannut suuren määrän hyötyjä, joita saat laulamisesta. Ne liittyvät sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin niin monella tavalla, että jokaisen olisi hyvä välillä lauleskella.

Laulaminen tehostaa immuunijärjestelmää

Tutkimukset ovat osoittaneet, että laulaminen voi lisätä kehon immuunijärjestelmän toimintaa. Frankfurtin yliopiston tekemässä tutkimuksessa testattiin kuorolaisten verta ennen harjoituksia sekä niiden jälkeen. Siinä havaittiin, että useimpien immuunijärjestelmässä oli proteiinien määrä lisääntynyt. Ne olivat proteiineja (immunoglobuliini A), jotka toimivat vasta-aineina. Niillä kuoron jäsenillä, jotka eivät laulaneet, vaan kuuntelivat, ei määrä noussut samalla tavalla.

Kuntoile laulamalla – keuhkosi saavat samalla harjoitusta

Laulaminen tarjoaa samoja hyötyjä kuin kuntoilu. Jos esimerkiksi jokin fyysinen vamma estää liikunnan harjoittamisen, voi laulusta olla silloin apua. Kun laulaa, saavat keuhkot siinä harjoitusta, kuten liikuntaa harrastaessa. Se parantaa myös verenkiertoa, kuten liikunta. Monet uskovatkin, että laulaminen parantaa kestävyyttä sekä aerobista kapasiteettia.

Ryhti voi parantua laulaessa

Laulaminen voi parantaa myös ryhtiä. Kun etsit itsellesi parasta laulutekniikkaa, huomaat varmasti, että laulaminen on helpompaa, kun teet sen selkä suorassa. Tästä asennosta tulee helposti tapa. Kun laulat usein, se voi tällä tavalla ajan myötä parantaa ryhtiäsi.

Auttaa nukkumaan paremmin

Jos sinulla on univaikeuksia, siihenkin kannattaa kokeilla laulamista. Asiantuntijoiden mukaan laulaminen vahvistaa kitalaen lihaksia ja samalla myös kurkkua. Sellainen voi vähentää uniapnean esiintymistä, jolloin kuorsaaminen vähentyy. Ja kun se vähentyy, saadaan nukuttua paremmin. Ja niin taitaa saada myös kumppanisi, jos hän enää nukkuu sinun ja kuorsauksesi kanssa samassa tilassa. Ehkä hänen kannattaisi laittaa sinut laulutunnille? Vai onko se kumppanisi, joka kuorsaa? Tiedät nyt, mikä harrastus hänelle sopisi. 

Voi toimia jopa masennuslääkkeenä

Laulaminen voi toimia jopa masennuslääkkeen korvikkeena. Kun laulat, vapauttaa se endorfiineja. Ne ovat aivojen kemikaaleja, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyvältä. Nämä onnentunteet voivat nostaa mielialaasi suuresti, jos tunnet olosi masentuneeksi. Tutkijat ovat löytäneet korvasta pienen elimen (sacculus), joka reagoi positiivisella tavalla taajuuksiin, joita syntyy, kun itse lauletaan.

Kehosi reagoi laulamiseen siten, että tunnet mielihyvää. Sillä ei ole mitään väliä, että miltä laulaminen kuulostaa tai mikä on mielialasi ennen kuin alat laulamaan. Se voi häiritä stressiä ja ahdistusta, joten rentoudut sen parissa ja mielialasikin paranee. Laulaminen vähentää myös kortisoli hormonin tuotantoa, joka tarkoittaa samalla vähemmän stressaantunutta oloa.

Saat enemmän ystäviä

Jos sinun on vaikea saada ystäviä, olet ujo ja sinun on vaikea puhua muille ihmisille, ehkä laulamisesta on apua myös silloin. Voit liittyä kuoroon, ottaa laulutunteja tai rohkaista itseäsi laulamaan karaokessa. Laulaminen voi auttaa parantamaan sosiaalisuuttasi. Voit myös saada lauluharrastuksen parista uusia ystäviä. Yhdessä laulaminen lähentää.

Itseluottamus paranee

Monet kamppailevat itseluottamuksensa kanssa. Laulaminen voi auttaa sinua arvostamaan itseäsi enemmän. Ehkä lauluharjoittelut tekevät sinusta koko ajan paremman laulajan, joka varmasti auttaa samalla rakentamaan itseluottamustasi paremmaksi.

Viestintätaitosi paranevat

Laulaminen on lapsien kehitykselle yhtä tärkeää kuin lukemaan tai kirjoittamaan opettelu. Laulaminen vahvistaa kielitaitoja, joten aikuisten kohdalla se näkyy parempina viestintätaitoina.

Laulaminen on todellakin muutakin kuin vain laulamista. Jokaisen kannattaisi laulaa, vaikka omassa rauhassa, koska siitä on näin yllättävän paljon hyötyä.

Lähde: My Dreamality