Kananmuna päivässä on hyvästä terveydelle – voi merkittävästi pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanotaan, mutta myös kananmunilla voi olla samanlainen hyöty.

Suuren kiinalaistutkimuksen mukaan kananmuna päivässä voi tehdä hyvää sydämen terveydelle, kertoo Business Insider.

Tutkijat halusivat selvittää, onko kananmunan syömisen ja erilaisten sydänsairauksien sekä aivohalvauksien välillä kytköstä. Heart-journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat käyttivät apuna dataa jatkuvasta tutkimuksesta, jossa oli mukana yli puoli miljoonaa 30-79-vuotiasta ihmistä Kiinasta.

Business Insiderin mukaan tutkimukseen valittiin noin 416 000 osallistujaa, joilla ei ollut aiempia terveysongelmia, kuten syöpää, sydänsairauksia ja diabetesta. Heiltä kysyttiin, kuinka usein he söivät kananmunia ja tutkijat seurasivat heitä 8,9 vuotta myöhemmin.

Noin 13 prosenttia osallistujista kertoi syövänsä kananmunia päivittäin, kun taas yhdeksän prosenttia sanoi, ettei syö niitä koskaan tai syö niitä harvoin. 8,9 vuotta myöhemmin osallistujista 83 977 ihmisellä oli ollut sydän- ja verisuonitauti ja heistä 9 985 oli kuollut, kun taas suuria sydänvaivoja, kuten halvauksia tai sydänkohtauksia, oli ollut 5 103.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että päivittäin kananmunia syöneillä oli yleisesti pienempi riski sydän- ja verisuonitauteihin. Jopa yksi kananmuna päivässä oli kytköksissä 26 prosenttia alhaisempaan hemorragiseen halvaukseen ja 28 prosenttia alhaisempaan riskiin kuolla hemorragisen halvauksen takia.

Kananmuna päivässä -tapa oli myös kytköksissä 18 prosenttia alhaisempaan riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin. Tulokset paljastivat myös sen, että noin viisi kananmunaa viikossa syöneillä oli 12 prosenttia alhaisempi riski sepelvaltimotautiin verrattuna heihin, jotka söivät kananmunia harvoin.

Kananmunilla on ollut huono maine, sillä ne ovat suuri kolesterolin lähde. Tuoreet tutkimukset ovat kuitenkin selvittäneet, että kananmunat auttavat nostamaan hyvän kolesterolin, HDL-kolesterolin, tasoja, mikä on tärkeä solujen ainesosa ja auttaa poistamaan muita, haitallisia kolesterolin muotoja verenkierrosta.

Kananmunat ovat myös täynnä proteiinia, vitamiineja ja bioaktiivisia ainesosia, kuten fosfolipidejä, joita on kaikissa solukalvoissa. Yhdessä kananmunassa on myös 35 prosenttia päivittäisestä koliinista, joka on tärkeä kognitiivisten toimintojen kannalta ja voi suojata Alzheimerin taudilta.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Business Insider


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.