Huono ruokavalio on myös kytköksissä syöpäriskiin.

Tutkijat ovat paljastaneet, että kaksi tiettyä virhettä – tai puutetta – ruokavaliossa ovat läheisesti kytköksissä syöpään. Metron mukaan ne ovat liian vähäinen maitotuotteiden syöminen sekä liian vähäinen täysjyvän syöminen.

Myös liiallinen punaisen lihan sekä prosessoidun lihan syöminen ja sokeristen juomien nauttiminen todettiin mahdollisiksi syövän aiheuttajiksi. Tutkimus julkaistiin JNCI Cancer Spectrum -journalissa.

Tutkimuksen mukaan ruokavalio on saattanut olla syynä 80 000 invasiivisessa syöpätapauksessa yhdysvaltalaisilla aikuisilla vuonna 2015. Tutkijat selvittivät myös, että ruokavalioon kytköksissä oleva syöpä vaikuttaa todennäköisemmin tiettyihin väestöryhmiin (keski-ikäiset miehet ja jotkut etniset vähemmistöt).

Tulokset kannustavat pohtimaan omaa ruokavaliota

Metron mukaan tutkimuksessa tunnistettiin, mitkä syöpäsairaudet ilmenevät todennäköisemmin, jos ruokavalio on huono. Tutkimuksessa paljastui, että kaikista vuoden 2015 paksusuolen syöpätapauksista 38,3 prosenttia liittyi ei-optimaalisiin ruokavalioihin.

Suun, kurkunpään ja nielun syövistä 25,9 prosenttia liittyi myös ruokavalioon. Tutkimus arvioi, että noin 16 prosenttia ruokavalioon liittyvistä syöpätapauksista ovat kytköksissä liikalihavuuteen pelkän ruokavalion sijaan.

”Ruokavalio on yksi muokattavissa olevista riskitekijöistä syövän ehkäisyssä”, tutkimusta tehnyt tohtori Fang Fang Zhang totesi.

Tutkimustulosten perusteella paras tapa laskea syöpäriskiä onkin siis syödä tasapainoista, monipuolista ruokavaliota eikä jättää pois mitään ruokaryhmää. Metron mukaan tutkijat toivovat, että löydökset rohkaisevat ihmisiä pohtimaan ruokavaliotaan ja tunnistamaan huonon ruokavalion merkittävän riskitekijänä syövälle, kuten alkoholi tai tupakointikin.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Metro