Marras-joulukuun vaihteessa vietetään joulujuuresten teemaviikkoa.

Nyt kannattaa syödä juureksia! Juureskausi on nimittäin tällä hetkellä parhaimmillaan, kertoo Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Syksyllä viljelijät nostivat juurekset varastoihin hetkellä, jolloin niiden kuoret olivat riittävästi vahvistuneet ja tallentaneet sisäänsä täyteläisen maun.

”Kun nautitaan juureksia monipuolisesti ja säännöllisesti, niistä saadaan vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja flavonoideja ylläpitämään terveyttä”, MTK muistuttaa tiedotteessa.

Erityistä huomiota voi kiinnittää nyt joulujuureksiin. Näiden juuresten teemaviikkoa vietetään viikolla 48, eli 29. marraskuuta ja 5. joulukuuta välisenä aikana.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat niin porkkana- kuin lanttulaatikot sekä rosolli, mutta porkkanaa, lanttua ja punajuurta kannattaa kokeilla myös muilla tavoin. Alta löydät vinkkejä niin näiden tuttujen juuresten kuin uusien tuttavuuksienkin käyttöön.

Uusia ja vanhoja tuttavuuksia

MTK:n mukaan juuresten ominaismakuihin on helppo tutustua laji kerrallaan. Mukulaselleri ja palsternakka voivat olla tuttuja liemijuureksina, mutta ne ovat löytäneet paikkansa muillakin tavoin; esimeriksi uunissa paahdettuna niistä saa makuelämyksiä.

Uusi vanha tuttavuus juuripersilja (kuvassa) on monelle vielä tuntematon, mutta MTK:n mukaan ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Uunissa paahdettuna se on yksi maukkaimmista juureksista, ja samaan tapaan voi kypsentää myös maa-artisokkaa dipattaviksi suupaloiksi.

Uutta tulemistaan tekee myös nauris, joka maistuu kaikenikäisille. Unohduksiin jäänyttä piparjuurta sen sijaan voi hyödyntää muun muassa maustamaan raikkaasti joulukauden kalaruokien kastikkeet.

Jos porkkanan marinointi ja pikkelöinti on jo tuttu juttu, kannattaa sen ohella kokeilla myös retiisiä tai retikkaa. Mustajuuri taas yllättää hienostuneella ulkonäöllään ja maullaan.

Mausteet, öljyt ja pähkinät täydentävät makuja

MTK:n mukaan punajuuren punainen on kaivattu joulun väri, mutta pitkä juureskausi tarjoaa mahdollisuudet kokeilla myös keltajuurta, raitajuurta ja valkoista juurikasta. Samaan tapaan oranssi väri kuuluu joulun porkkanalaatikkoon, mutta höyryssä tai uunissa kypsennetty tumma, violetti porkkana, keltainen ja punainen porkkana ilahduttavat.

Joulukaudella tutut juurekset saavat lisää makukertoimia, kun niiden kanssa yhdistelee jouluisia mausteita. MTK:n mukaan kaneli, neilikka, kardemumma, muskotti, inkivääri ja tähtianis antavat juuresruokiin lämmintä, täyteläistä makua.

Kannattaa muistaa myös laadukkaat öljyt, pähkinät, mantelit ja siemenet, jotka täydentävät aina juuresten makuja. Yrtit, siemenmausteista vaikkapa fenkoli sekä hedelmistä sitrukset ja omena kannattaa myös muistaa juuresten yhteydessä.

MTK:n mukaan kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla voi tarkistaa, mitä erilaisia juureksia tänä vuonna tarjotaan ja missä eri muodoissa. Valikoimaa on kuoripäällisistä juureksista aina valmiisiin juuressoseisiin ja säilykkeisiin, jotka helpottavat ja nopeuttavat kokkausta.

Kerroimme aiemmin vinkkejä palsternakan käyttöön, joka on porkkanaakin terveellisempi juures. Voit lukea aiheesta lisää täällä.