Alkoholin huuruinen ilta voi vaikuttaa muutenkin kuin vain pilaamalla seuraavan päivän krapulalla.

Vaikka alkoholin haitat ovat hyvin tiedossa, on sen juominen osa monen suomalaisen viikonloppua. Alkoholi voi muun muassa vaurioittaa maksaa, johtaa painonnousuun ja liikalihavuuteen, aiheuttaa ainakin seitsemään erilaista syöpää sekä muita terveyshaittoja.

Terveyden lisäksi alkoholilla voi olla ikävä vaikutus ulkonäköön. The Sunin mukaan alkoholi voi pilata ulkonäköä monella eri tavalla ja sen vaikutus voi näkyä niin hiuksissa kuin kasvoilla.

”40-vuotiaan naisen iholla kestää lähes kuukausi toipua täysin, jos yhden illan aikana on nautittu yli 14 annosta alkoholia”, varoittaa Dean Nathanson, ei-kirurgisen anti-ageing kasvohoito CACI:n toimitusjohtaja.

”Alkoholin ja sokerin myrkyllinen vaikutus säilyy iholla pitkään senkin jälkeen, kun krapulainen olo on laantunut”, hän jatkoi.

Toisin sanoen mitä enemmän juot, sitä suurempi todennäköisyys on siihen, että pilaat ulkonäköäsi – terveyden lisäksi. Alta voit lukea lisää, millä tavoin alkoholi voi pilata ulkonäköä.

1. Hauraat hiukset

Alkoholi kuivattaa elimistöä ja tehostaa kropassa olevia myrkkyjä, mikä voi vahingoittaa karvatuppeja.

”Alkoholi on diureetti, mikä tarkoittaa sen lisäävän tarvetta käydä pissalla, mikä kuivattaa kehoa todella nopeasti. Kosteuden puute iholta voi aiheuttaa vahvuuden ja elastisuuden vähentymistä, mikä voi johtaa vaurioihin karvatupeissa sekä hiusjuurissa”, MedExpressin tohtori Clare Morrison kertoi The Sunille.

”Alkoholin juomisesta aiheutuva nestehukka voi myös saada maksan tekemään vielä enemmän töitä, mikä johtuu siitä, että kun vettä on elimistössä vähemmän, enemmän myrkkyjä kiusaa elimistöä”, hän jatkoi.

Morrisonin mukaan hiustenlähdöstä kärsivillä alkoholi voi edistää inflammaatiota elimistössä ja karvatupen inflammaatio voi johtaa tilaan, joka edistää hiusten ohentumista ja johtaa hiusten lähtöön.

2. Silmäpussit ja tummat silmänaluset

Hyvät yöunet ovat tärkeät, koska ne antavat keholle aikaa toipua ja korjata päivän aikana syntyneitä vaurioita. Jos et nuku tarpeeksi, voi se synnyttää monenlaisia ongelmia – myös ulkonäön suhteen, kuten silmäpussit ja tummat silmänaluset.

”Jos luovut alkoholista, ihosi kirkastuu ja silmäpussit katoavat, kun nukut paremmat, kunnolliset yöunet”, personal trainer ja fitness-valmentaja Georgie Okell sanoi.

”Jos kuntoile enemmän kuin käytät alkoholia, huomaat poskissasi enemmän väriä. Jos sinulla on taipumus saada finnejä, voivat nekin kadota, varsinkin jos juot enemmän vettä alkoholin sijaan”, hän jatkoi.

3. Kuiva, hilseilevä iho

Kuten jo yllä todettiin, alkoholi kuivattaa kroppaa ja siihen lukeutuu myös iho, kehon suurin elin. The Sunin mukaan liiallinen alkoholin juomine voi myös riitää iholta tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita, mikä voi tehd siitä kuivan ja hilseilevän.

”Alkoholi laittaa munuaiset tekemään enemmän töitä ja maksa joutuu tekemään ylitöitä hajottaakseen alkoholin”, sairaanhoitaja John Newlands huomautti.

”Tämä johtaa nestehukkaan, mikä voi aiheuttaa kuivaa, hilseilevää ihoa”, hän lisäsi.

4. Juonteet ja rypyt

Viinissä oleva sokeri voi aiheuttaa juonteita ja ryppyjä otsaan, saa silmien all ihon roikkumaan, aiheuttaa riutuneen näköistä ulkonäköä, näppyjä pitkin kasvoja, ohenevaa ja sameaa ihoa sekä ohuemmat kulmakarvat. The Sunin mukaan tämän taustalla on muun muassa se, että se voi häiritä vatsan bakteeristoa ja luoda piikin insuliinissa, mikä voi saada kulmakarvat ohenemaan, koska lisämunuaisiin kohdistuu enemmän paineita.

5. Katkenneita verisuonia ja finnejä

Alkoholi tunnetusti voi katkoa verisuonia ja aiheuttaa aknea. Se erityisesti saa ihohuokoset laajentumaan ja voi johtaa mustapäihin ja valkopäihin. The Sun kertoo tv-juontaja Susanna Reidistä, joka lopetti alkoholin juomisen sen jälkeen, kun lääkärit varoittivat, että hänen kasvonsa voisivat olla lopullisesti arpeutuneet verisuonien alettua puhjeta.

”Luovuin alkoholista, koska lääkäri käski. Minua huoletti, koska ihoni oli punoittava, sain näppylöitä ja ne jättivät punaisia arpia”, Reid kertoi.

”Kokeilin kaikenlaisia rasvoja ja pesuja, mutta tiesin sisimmässäni, että mitä ihollani tapahtui, johtui luultavasti siitä, mitä laitoin sisääni”, hän lisäsi.

Kohtuullisesti-sivusto kertoo, että alkoholin riskirajat on määritelty miehillä maksimissaan 7 annokseen ja naisilla enintään 5 annokseen päivässä. Tämä määrä kolkuttelee kuitenkin jo terveysriskjeä.

Viikkotasolla miesten alkoholinkäytön kohtalaisen riskin raja on 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Korkeaksi riskitasoksi on määritelty miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa.

Lähde: The Sun