Tutkimuksen mukaan humalanhakuinen juominen voi olla haitallisempaa terveydelle kuin aiemmin on ajateltu.

Yleisesti on uskottu runsaan juomisen vaikuttavan kehoon pitkällä aikavälillä, mutta tutkimus osoitti vaarallisten bakteerien, endotoksiinien, tuottavan immuunisoluja, jotka ovat kytköksissä kuumeeseen, tulehduksiin ja kudostuhoon.

PLOS ONE -lehdessä julkaistua tutkimusta varten 11 miehelle ja 14 naiselle annettiin sen verran alkoholia, että sen määrä veressä nousi tunnin sisällä yli Yhdysvaltojen rattijuopumuksen promillerajan. Osallistujista otettiin verinäytteet neljän tunnin ajan 30 minuutin välein ja vielä 24 tuntia myöhemmin.

Daily Mailin mukaan tutkijat huomasivat alkoholin johtaneen endotoksiinien määrän ripeään nousuun veressä. Näitä kemikaaleja on tiettyjen bakteerien soluseinässä ja ne vapautuvat, kun solu tuhoutuu.

Tuloksista löytyi myös todisteita bakteerien DNA:sta verenkierrossa, mikä osoitti pöpöjen tunkeutuneen vatsaan. Tutkijat myös huomasivat, että miehiin verrattuna naisilla oli korkeammat veren alkoholimäärät sekä kiertävät endotoksiinin määrät.

”Meille selvisi, että yksi humalanhakuinen ilta voi tuoda esiin immuunivasteen, joka voi vaikuttaa muuten terveen henkilön terveyteen. Havaintomme väittävät, että ryyppääminen on vaarallisempaa kuin aiemmin on ajateltu”, tutkimuksessa mukana ollut Gyongyi Szabo Massachusettsin yliopistosta kertoi Daily Mailille.

Humalanhakuinen juominen määritellään Daily Mailin mukaan niin, että mies nauttii viisi juomaa tai enemmän ja nainen neljä juomaa tai enemmän noin kahdessa tunnissa, painosta riippuen.

Lähde: Daily Mail