Laskukaavojen avulla voit selvittää, kuinka paljon kaloreita kuluu yöunien aikana.

Laihdusprojektin aloittaessa ensimmäisenä yleensä huomioi ruokavaliota ja liikunnan määrää. Nämä ovat toki avainasemassa tuloksien saavuttamisen kannalta, mutta on Popsugarin mukaan on myös yksi muu tekijä, jolla voi olla merkittävä vaikutus: yöunien laatu ja määrä.

Nämä arvokkaat levon tunnit voivat auttaa estämään ylensyöntiä, mikä helpottaa kalorivajeen luomista. Tämän lisäksi kaloreita kuluu nukkuessasi, mutta määrä vaihtelee ihmisestä toiseen.

Popsugarin mukaan European Journal of Clinicial Nutritionissa julkaistu tutkimus kertoo, että on mahdollista arvioida, kuinka paljon nukkuessa kuluttaa kaloreita. Se selviää, kun laskee ensin oman perusaineenvaihdunnan (basal metabolic rate, BMR) ja jakaa tämän lukeman 24:llä, mikä vastaa vuorokauden tunteja.

Yksi tapa BMR:n selvittämiseksi on Harris-Benedictin kaavalla. Popsugarin mukaan se perustuu painoon, pituuteen, ikään sekä sukupuoleen, ja naisille se lasketaan näin:

BMR = 655 + (1,8 x pituus sentteinä) + (9,6 x paino kiloina) – (4,7 x ikä vuosina)

Esimerkiksi 28-vuotiaalla naisella, joka on 170 senttiä pitkä ja painaa 65 kiloa, BMR olisi yllä olevalla kaavalla noin 1 453 kilokaloria. Kun tämän lukeman jakaa vuorokauden tuntimäärällä, selviää esimerkkinaisen kuluttavan noin 60 kilokaloria tunnissa nukkuessaan.

Popsugarin mukaan mitä enemmän kuntoilet ja mitä enemmän lihaksesi kasvavat, sitä enemmän poltat kaloreita levossa, mutta kunnon yöunien saaminen (7-8 tuntia yössä) voi auttaa sinua pyrkimyksissäsi. Sertifioitu valmentaja Josh Hollandin mukaan laadukkaat yöunet ovat avainasemassa tehokkaan lihasten palautumisen ja yleisen voiman rakentamisen kannalta.

”Unenpuute tekee kuntoilusta toipumisen ja laihtumisen haastavaksi kropalle vähentämällä kasvuhormonin määrää ja lisäämällä stressihormoni kortisolia”, sertifioitu personal trainer fitness-ravitsemusasiantuntija Holly Roser myötäili.

Roserin mukaan liian vähäiset yöunet voivat haitata greliini- ja leptiini-hormoneita, mitkä viestivät keholle, kun olet nälkäinen tai kylläinen. Toisin sanoen se vähentää lihasten kasvua ja altistaa sinut ruokahimojen, stressin ja muunlaisille riskeille.

Jos haluat tehostaa aineenvaihduntaa ja kuluttaa enemmän kaloreita sekä samalla kokea olevasi energisempi ja pitää ohjat omissa käsissä, on parasta aloittaa kunnon yöunilla.

Voit laskea perusaineenvaihduntasi myös esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyvällä kaavalla. Sydänliiton Sydän.fi-sivustolla on myös valmis laskuri, johon tietosi syöttämällä voit laskea energiantarpeesi koko päivälle työn ja vapaa-ajan aktiivisuuden mukaan.

Lähde: Popsugar