Etenkin 30-44-vuotiaiden naisten keskuudessa on erityisen korkea kiinnostus hormonittomaan apuun.

Vaihdevuodet, ehkäisypillerit, tietyt sairaudet sekä esimerkiksi imetys voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta. Emättimen kuivuus voi heijastua monella tavalla naisen hyvinvointiin, kuten kirvelynä ja kutinana sekä kipuna sukupuoliyhteydessä.

IRO Researchin Tuhat suomalaista -kyselyn mukaan naiset hakevat ensiapua ikävään kuivuuteen apteekista (49%) tai gynekologilta (39%). Netisä vinkkejä etsii vain neljä prsenttia naisista.

Suurin osa kyselyyn vastanneista (70%) on kiinnostunut kokeilemaan ensisijaisesti hormonitonta vaihtoehtoa emättimen kosteuden palauttamiseksi. Erityisen korkea kiinnostus hormonittomaan apuun (79 %) on 30-44-vuotiaiden naisten keskuudessa.

”Olemme tehneet vastaavia tutkimuksia myös muissa maissa. Suomessa apteekkihenkilökunnan tietotaitoa arvostetaan. Ammattilaisten kanssa on helppo keskustella erilaisista vaihtoehdoista, etenkin jos kyse on ohimeneviltä tuntuvista oireista. Toinen seikka mikä nousi esille, oli että suomalaisnaisten keskuudessa hormonittomia vaihtoehtoja oireiden ensihoidossa arvostetaan erityisen paljon”, kommentoi suomalaisnaisten asenteita intiimivaivojen hoitamiseen liittyen IRO Researchilla tutkituttanut Dr. Wolffin lehdistövastaava Lina Middelmann.

Emätinpuikko mieluisin valinta kuivuuden hoitoon

Vastaajien kommenteissa tuli esille, että hormonaalisia hoitoja halutaan välttää niihin liittyvien riskien takia etenkin silloin, kun kyse on vastailmenneistä oireista. Muutamilla vastaajilla syy hormonittomaan vaihtoehtoon on sairaudessa, joka estää hormonaaliset hoidot – esimerkiksi syöpähoidot estävät joissain tapauksissa hormonaalisten tuotteiden käyttämisen.

Suosituin hoitotapa on emätinpuikko, joka koetaan miellyttävämmäksi kuin voide ja hygieenisemmäksi asettaa kuin muut vaihtoehdot. Sen valitsi noin kolmannes (30%) vastaajista, kun taas hieman yli viidennes (22%) valitsi hoitomuodoksi voiteen ja 14 prosenttia voiteen asettimella.

IRO Researchin tutkimus tehtiin maaliskuusa 2019. Tutkimus oli suunnattu 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille naisille ja siihen osallistui 409 naista.