Haluatko vastustaa roskaruoan houkutusta? Tämä yllättävä tapa voi auttaa

Roskaruokahimoille voi laittaa kampoihin tavalla, joka vie aikaasi pari minuuttia.

Roskaruoan tuoksu voi saada veden herahtamaan kielelle ja herättää ruokahimot, mutta jos kestät tuoksua vähintään pari minuuttia, voi se auttaa sinua tekemään terveellisempiä ruokavalintoja. Tämä selviää Journal of Marketing Research -journalissa julkaistussa tutkimuksessa, kertoo TIME.

Tutkijat tekivät joukon kokeita, joissa he löysivät yllättävän kytköksen ympäristön tuoksujen ja ruokavalintojen välillä. Kerta toisensa jälkeen tutkijat havaitsivat, että herkkuruokia, kuten pitsaa tai keksejä, haistaneet ihmiset tekivät epätodennäköisemmin epäterveellisiä ruokavalintoja tai -ostoja kuin he, jotka haistoivat terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten omenoita ja mansikoita.

TIME:n mukaan tutkijat vahvistivat tämän ilmiön sumuttamalla tuoksuja erilaisiin ympäristöihin, kuten keskikoulun ruokalaan, ruokakauppaan sekä laboratorioon. Kun pitsan tuoksua päästettiin esimerkiksi ruokalaan, jossa lounasti noin 900 oppilasta, 21 prosenttia sen päivän ruokaostoista olivat epäterveellisiä valintoja, kuten sipsejä, hot doggeja ja uppopaistettua kanaa.

Tämä oli selvästi vähemmän kuin toisena päivänä, kun samaan tilaan päästettiin omenan tuoksua ja lähes 40 prosenttia päivän ruokaostoista oli epäterveellisiä. Tämä määrä oli hieman enemmän kuin normaalina, tuoksuttomana kontrollipäivänä, jolloin 36 prosenttia ostoista oli epäterveellisiä.

Niksi vaikuttaisi siis olevan se, että haistaa ruokaa tarpeeksi pitkään, että pääsee ruokahimosta yli. Tätä havaittiin tutkimuksessa myös laboratoriokokeilla.

Yhdessä kokeessa tutkijat altistivat noin 250 ihmistä joko keksien tai mansikoiden tuoksulle eripituisia aikoja ja sitten kysyivät, kumman syötävän he todennäköisimmin valitsisivat. TIME:n mukaan lähes 45 prosenttia keksien tuoksulle alle 30 sekunnin ajan altistuneista sanoi valitsevansa keksin mansikoiden sijaan, mutta yli kaksi minuuttia tuoksulle altistuneista vain 22 prosenttia olisi valinnut keksin.

Toisessa kokeessa tutkijat käyttivät pitsan sekä omenoiden tuoksua. Tässäkin kokeessa tutkijat havaitsivat, että pidemään kestänyt altistuminen sai ihmiset valitsemaan terveellisemmän vaihtoehdon.

Tutkimustulokset antavat ymmärtää, että herkullinen tuoksu voi synnyttää ruokahimon, mutta ajan mittaan, se voi myös riittää sen tyydyttämiseksi.

”Esitämme, että tätä tapahtuu, koska herkullisiin syötäviin liittyvät tuoksut tyydyttävät aivojen palkitsemiskeskuksen, mikä vuorostaan vähentää halua nauttia tällaisia syötäviä”, tutkijat totesivat.

Metro kertoo, että tutkimuksen mukaan ilmanraikastinvalmistajat voisivat kehittää ruoalta tuoksuvia raikastimia, jotta ihmisten haluja syödä rasvaista ja sokerista ruokaa saataisiin hillittyä.

”Ympäristön tuoksut voivat olla voimakas työkalu herkullisten syötävien houkutusten vastustamiseksi”, tutkimusta johtanut professori Dipayan Biswas selitti.

Biswasin mukaan kiusaamalla itseään 120 sekuntia, voi se auttaa sanomaan ei roskaruoalle. Hän myös lisäsi, että yksi valmistaja Yhdysvalloissa tekee jo kuppikakuille sekä kekseille tuoksuvia ilmanraikastimia.

”Jos tutkimustuloksemme pätevät myös kauppojen, kahviloiden ja laboratorioiden ulkopuolella, kuten kodeissa, voisi keksiltä tuoksuvien ilmanraikastimien tai tuoksukynttilöiden käyttö mahdollisesti ohjata kohti terveellisempiä valintoja kotona”, Biswas sanoi.

”Selvästi lisätutkimuksia kotioloissa tarvitaan, että tätä voidaan tutkia syvemmin”, hän huomautti.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: TIME, Metro