Haluatko laihtua? Uusien tapojen muodostaminen on yhtä tärkeää kuin ruokavalio ja liikunta, toteaa tutkimus

Jos aikoo karistaa kiloja, on silloin ruokavaliolla ja liikunnalla suuri merkitys, mutta myös uudet tavat ovat tärkeitä.

Ruokavalio ja liikunta auttavat laihtumaan, mutta on myös kolmas tekijä, jolla on merkitystä, jos haluaa ylläpitää laihdutuksen tulokset. Australialaisen Bondin yliopiston tutkijat väittävät, että hyvin syöminen, aktiivisena oleminen ja terveellisten, päivittäisten tapojen muodostaminen ovat yhtä tärkeitä laihduttamisen kannalta, kertoo Metro.

Tutkimusta varten 75 ylipainoista tai liikalihavaa henkilöä jaettiin kolmeen ryhmään: yksi seurasi ohjelmaa, joka vaati vanhojen tapojen rikkomista, toinen edisti uusia tapoja ja kolmas oli kontrolliryhmä, jossa olleet eivät saaneet mitään ohjeita ja olivat vertailuarvona muille.

Metron mukaan vanhoja tapoja rikkoville lähetettiin päivittäin tekstiviestejä, joissa heitä pyydettiin keskeyttämään normaalit rutiininsa. Osassa tehtäviä heitä muun muassa ohjeistettiin ajamaan töihin eri reittiä tai auttamaan hyväntekeväisyysjärjestöä.

Uusia tapoja muodostavien sen sijaan täytyi ottaa kymmenen tervellistä elämäntapaa omaan elämäänsä. Suunnitteleminen ajan kanssa ja itsensä tarkkailu olivat myös osa tapojen muutosta.

Kun 12 viikkoa kestänyt projekti päättyi, olivat ensimmäisen ja toisen ryhmän osallistujat laihtuneet keskimäärin 3,1 kiloa jokainen ja jatkoivat uuden elämäntavan seuraamista, laihtuen vielä 2,1 kiloa lisää kuuden kuukauden kuluessa kokeilun suorittamisesta.

He myös kertoivat syöneensä enemmän hedelmiä ja vihanneksia, liikkuneensa säännöllisesti ja parantaneensa yleisesti hyvinvointiaan.

”Tavat eivät vaadi meidän itsehillintää. Se on lempiosani koko tästä tutkimuksesta, voit syödä terveellisest ja kuntoilla ilman tarvetta itsehillintään, koska et edes ajattele sitä, se on vain jotain, mitä teet”, tutkimusta tehnyt tohtori Gina Cleo totesi.

”Jos voimme työstää pieniä tapoja, jotka ovat terveellisempiä, jonkun elmämäntapoihin, sitten ajan mittaan he voivat tehdä niitä huomaamatta ja lopulta laihtua”, hän lisäsi.

Metron mukaa tohtori Cleo suositteli myös erilaisia tapoja, joita omaksua. Ne ovat seuraavat:

1. Pidä ateriarutiini, jatkuvuus on avainasemassa huolimatta siitä, söitkö kolme tai viisi pientä ateriaa päivässä

2. Valitse tuotteita, joista on vähennetty rasvaa

3. Kävele painoa pois: koeta kävellä 10 000 askelta päivässä, kävele liukuportaat, seiso bussipysäkillä, jää pois yhtä pysäkkiä aiemmin ja kävele

4. Ota mukaasi terveellisiä välipaloja: pähkinät tai vähärasvaiset jogurtit ovat hyviä

5. Tutustu ravintoselosteisiin: vähemmän kaloreita, rasvaa ja sokeria ja enemmän kuitua

6. Kiinnitä huomiota annoskokoihin. Mitä värikkäämpi lautasen sisältö on, sen parempi – lautasella pitäisi olla aina hyvä anos vihreää

7. Mieti, mitä juot. Rajoita alkoholia, mehua, limsoja ja energiajuomia, sillä niissä voi olla paljon sokeria ja kaloreita

8. Keskity ruokaasi: syömällä hitaasti olet kylläisempi ja syöt vähemmän

9. Älä unohda syödä viittä annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä ja koeta jakaa ne eri aterioille

Voit tutustua Journal of Obesityssa julkaistuun tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.