Erilaiset unimyytit voivat johtaa terveyden kannalta haitallisiin tapoihin.

Yleiset myytit nukkumisesta ja unesta vahingoittavat sekä terveyttä että mielialaa ja voivat jopa lyhentää elinikää, toteavat tutkijat. Näitä unimyyttejä on kumottu New Yorkin yliopiston tutkimuksessa, joka on julkaistu Sleep Health -journalissa.

BBC:n mukaan tutkijat toivovat, että kumoamalla unimyyttejä ihmisten fyysinen terveys, mielenterveys ja hyvinvointi parantuvat. Metron mukaan tutkijat selasivat yli 8 000 internetsivua löytääkseen yleisimmät unimyytit, minkä jälkeen uniasiantuntijoiden joukko kumosi niistä terveyden kannalta kaikista haitallisimmat.

”Uni on tärkeä osa elämää, joka vaikuttaa tuottavaisuuteen, mielialaan ja yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Unimyyttien kumoaminen edistää terveellisempiä nukkumistapoja, mikä vuorostaan edistää parempaa yleistä terveyttä”, johtava tutkija Rebecca Robbins kommentoi.

Nämä unimyytit tutkimus kumosi:

Pärjäät alle viiden tunnin yöunilla

Tämä on sitkeä myytti ja moni on saattanut kehuskella tai kuulla jonkun kehuskelevan, että pärjää muutaman tunnin yöunilla. Tutkijat kuitenkin sanovat, että tämä on yksi terveydelle haitaillisimmista myyteistä.

”Meillä on runsaat todisteet osoittamassa, että nukkumalla jatkuvasti viisi tuntia tai vähemmän, lisää se suuresti haitallisten terveysvaikutusten riskiä”, Robbins sanoi.

Näihin lukeutuvat muun muassa sydän- ja verisuonitaudit ja lyhyempi elinajanodote. Robbins suositteleekin kaikkia tähtäämään siihen, että nukkuisi jatkuvasti 7-8 tuntia yössä.

Kuorsaus on harmitonta

Näin ei kuitenkaan aina ole. Kuorsaus voi olla merkki uniapneasta, joka tekee hengityksestä katkonaista läpi yön. Uniapnean omaaville kehittyy todennäköisemmin korkea verenpaine, epäsäännöllinen syke ja saavat todennäköisemmin sydänkohtauksen tai aivoinfarktin. Kovasta kuorsaamisesta kannattaakin keskustella lääkärin kanssa.

Alkoholi auttaa sinua nukkumaan

Jos sinulla on ollut tapana ottaa yömyssy, kannattaa tapa lopettaa. Tutkimuksen tekijöiden mukaan alkoholin juominen ennen nukkumaanmenoa haittaa unta ja estää sinua pääsemästä syvän unen vaiheeseen, jota tarvitset toimiaksesi kunnolla. Alkoholi voi auttaa nukahtamaan, mutta unen laatuun se vaikuttaa heikentävästi.

Torkuttaminen kannattaa

Monella on tapana torkutella herätyskelloaan aamulla ja ajatella, että muutama minuutti lisää olisi merkittävä virkeyden ja jaksamisen kannalta. Tutkimusryhmän mukaan kuitenkin herätyskellon soidessa pitäisi vain suosiolla nousta ylös.

”Ymmärrä, että voit olla tokkurainen – kaikki me olemme – mutta vastusta torkuttamisen houkutusta. Kehosi palautuu uneen, mutta se on kevyttä, huonolaatuista unta”, Robbins selitti.

Avaa torkuttamisen sijaan verhot ja anna itsesi nauttia kirkkaasta valosta niin paljon kuin mahdollista.

Pysyt sängyssä, vaikka et saa unta

Jos pyörit sängyssä ja sinulla on vaikeuksia saada unta, ei pelkkä sängyssä makoilu auta. Jos et saa unta 15 minuutin sisään, nouse ylös ja tee jotain muuta. Tämä estää sinua yhdistämästä sänkyäsi unettomiin öihin.

TV:n katsominen auttaa rentoutumaan ennen unia

Jos olet koskaan ajatellut, että katsot televisiosta jotain rentoutuaksesi ennen nukkumaanmenoa, et ole ainoa. Se ei kuitenkaan kannata, vaan Robbinsin mukaan televisiosta voi nähdä jotain sellaista, joka aiheuttaa stressiä ja unettomuutta juuri ennen sänkyyn menoa, vaikka silloin pitäisi rentoutua nukahtamista varten. Television, kuten myös älylaitteiden, ongelma on myös niistä tuleva sininen valo, joka voi viivästyttää kehon tuottaman unihormoni melatoniinin tuotantoa.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Miten sitten parantaisi nukahtamista ja yöunia? Alla kuusi helppoa tapaa:

  • Anna itsellesi nukkumaanmenoaika ja pidä siitä kiinni myös viikonloppuisin
  • Pidä tunni ennen sänkyyn menoa hiljaisena, rentouttavana aikana ilman teknologiaa
  • Älä juo kahvia kello 16 jälkeen
  • Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa
  • Pidä puhelin äänettömällä ja pois sängyn luota
  • Ulkoile ja liiku päivän aikana

Lähteet: Metro, BBC