Ilmiötä kutsutaan uncuffing season -nimellä.

Päivät alkavat olla pidempiä, valon määrä lisääntyy ja ulkona on lämpimämpi – kevät on alkamassa. Mutta samalla, kun sää lämpenee ja luonto herää eloon talven jäljiltä, voi parisuhteen kohdalla käydä toisin.

Kevät tarkoittaa myös niin sanotun uncuffing seasonin alkua; se aika vuodesta, kun vuoden kylmimpien kuukausien aikana alkaneet parisuhteet päättyvät. Tämä on vastine talven cuffing seasonille, eli kun parisuhteella pyritään välttymään talven mukana tulevalta tylsyydeltä ja ankeudelta olla sinkkuna.

Uncuffing season tarkoittaa yleensä kevät- ja kesäkuukausia, jolloin talven aikana parisuhteessa olleet eroavat, jotta voivat olla vapaita tekemään lämpimien kuukausien aikana mitä haluavat ja esimerkiksi hyppimään niin sanotusti kukasta kukkaan sitoutumisen sijaan.

Psykologi ja sosiaalityöntekijä Danielle Forsheen mukaan auringonvalon vähentyminen talvikuukausien aikana ja lisääntyminen kesällä vaikuttaa lämpimään sään aikana lisääntyviin eroihin. Syksyllä ja talvella on pimeämpää ja päivät lyhyempiä, joten monet voivat kaivata parisuhdetta tai toista ihmistä rinnalle, kenen kanssa viettää aikaa ne kuukaudet, kun on vähiten energiaa.

”Auringonvalo on vähentynyt ja keho tuottaa enemmän melatoniinia, joka on pimeyteen reagoiva hormoni ja saa sinut väsyneeksi, sekä tuottaa vähemmän serotoniinia, joka saa meidät tuntemaan olomme onnelliseksi ja hyväksi. Näiden asioiden kanssa kamppaileva voi olla herkemmin aloittamassa parisuhteen”, Forshee kuvaili cuffing seasonia Cosmopolitanille.

Tilanne muuttuu kevään korvalla, kun kesäromanssit, ajanvietto ulkona ja ihmisten kanssa tekemisissä oleminen alkavat houkuttaa, kun sää jälleen lämpenee ja päivät ovat valoisampia ja pidempiä.

”Kun aurinko on enemmän esillä, aivot tuottavat vähemmän melatoniinia ja enemmän serotoniinia, mikä tekee sinut onnellisemmaksi ja et välttämättä koe samanlaista tarvetta olla toisen ihmisen seurassa tunteaksesi turvallisuuden ja onnellisuuden tunteita”, Forshee pohti.

Uncuffing season ei ole myös sattumaa, vaan The Independentin mukaan Facebookin keräämä data tukee väitettä. Vuonna 2010 tehty Facebook-päivitysten analyysi paljasti, että erosta ja eroamisesta puhuminen lisääntyvät kevättä edeltävinä viikkoina.

Julkkismaailmassa uncuffing season vaikuttaisi jo alkaneen: näyttelijät Jennifer Aniston ja Justin Theroux tiedottivat erostaan helmikuussa ja poptähdet Selena Gomez ja Justin Bieber, malli Gigi Hadid ja laulaja Zayn Malik sekä näyttelijät Chris Evans ja Jenny Slate ovat päättäneet parisuhteensa maaliskuussa. Jos omassa lähi- ja tuttavapiirissäsi tapahtuu eroja lähiaikoina, voi uncuffing seasonilla olla jotain tekemistä asian kanssa.

Lähde: The Independent, Cosmopolitan