Etenkin paljaalle iholle tulevat vaatteet kannattaisi ottaa käyttöön vasta pesun jälkeen.

Löysit ihanan uuden vaatteen kaupasta etkä malta odottaa, että pääsisit käyttämään sitä. Saatat miettiä, kuinka kenties muutama ihminen sovitti sitä ennen sinua, mutta ”Ei kai se ole niin justiinsa.”

Tällainen ajattelutapa voi kuulostaa monen kohdalla tutulta. Vaatteiden valmistuksen asiantuntija Lana Hogue kuitenkin suosittelee pukeutumaan uuteen vaatteeseen vasta sen jälkeen, kun se on kerran pesty.

”Vaatteet pitäisi ehdottomasti pestä ennen kuin otat ne käyttöön. Etenkin kaikki, jotka ovat paljaalla iholla tai joissa hikoilet”, Hogue sanoi ELLE.comille.

Bakteereja ja kemikaaleja

Tälle on parikin syytä. Ensinnäkin samaa vaatetta on voinut sovittaa monet ihmiset, mistä vaatteeseen on voinut tarttua bakteereja, ja toinen huomioitava seikka on se, että vaatteissa on paljon kemikaaleja, joilla voi olla sivuvaikutuksia, kun ne ovat kontaktissa ihon kanssa.

Sivuvaikutuksena voi olla esimerkiksi kosketusihottuma, jossa kutiseva, punainen ihottuma ilmestyy minne tahansa, missä ärsyke on kontaktissa lähellä ihoa.

”Suuren osan kankaan värjäämisessä ja lankoihin laitettavissa pintakäsittelyissä käytettävistä kemikaaleista tiedetään olevan ihoa ärsyttäviä”, Hogue kertoi.

Hoguen mukaan kangasvalmistajien täytyy käyttää kemikaaleja. Esimerkiksi homeen ehkäisemikseksi lankoihin suihkutetaan sitä ehkäisevää ainetta sekä kemikaaleja, jotka auttavat lankaa liukumaan kutomakonekaluston läpi, kun se muutetaan kankaaksi.

Luonnonkuituihinkin syövyttäviä kemikaaleja

Hogue kertoi ELLE.comille myös, kuinka tarvitaan myös kemikaaliakäsittelyä, jotta värit tarttuvat kuituihin ja vaatteet saavat niitä ihania värejä, joista ihmiset pitävät.

”Jopa luonnonkuidut tarvitsevat syövyttäviä kemikaaleja. Vaikka ostaisit täysin puuvillasta valmistetun paidan”, Hogue paljasti.

Vaatteet tulevat eri puolilta maailmaa, mutta ELLE.comin mukaan niiden valmistusmateriaalit, kuten kankaat ja koristeet, usein ommellaan ja värjätään useissa eri maissa, joilla on erilaiset lait kemikaalien käytöstä. Esimerkiksi formaldehydihartsi on melko yleinen ja voi aiheuttaa ihon ärsytystä.

Erityistä tarkkuutta ihoa vasten tulevien vaatteiden kanssa

Ihotautiopin professori Donald Belsiton mukaan syyt vaatteiden pesemiselle ennen niiden ottamista käyttöön jatkuvat valmistuvaiheesta sovituskoppiin, jotka voivat olla kasvualusta bakteereille, täille ja sienille. Se johtuu siitä, että on mahdotonta seurata, kuka on sovittanut vaatteita ennen sinua.

”Olen nähnyt täitapauksia, joissa ne ovat mahdollisesti siirtyneet vaatteiden sovittamisesta ja on tiettyjä tarttuvia tauteja, jotka voivat tarttua vaatteiden kautta”, Belsito varoitteli.

ELLE.comin mukaan onneksi vaatteiden peseminen laskee suuresti riskiä altistua inhottaville kemikaaleille tai saada ihottuma. Erityisen tarkkana kannattaa olla ihoa vasten tulevien vaatteiden kanssa ja Hogue suosittelee pesemään ainakin sukat, alusvaatteet, urheiluvaatteet, t-paidat, shortsit, kesämekot ja uimapuvut, jos et aio käyttää sitä heti vedessä.

”Jos aiot pitää sitä kuumalla säällä ja hikoilla siinä, kannattaa se pestä ensin. Hikoilu avaa huoksesi ja mahdollistaa sen, että iho imee vaatteiden kemikaaleja itseensä”, Hogue sanoi.

Lähde: ELLE.com