Pidemmän, terveemmän elämän kannalta olisi parasta syödä hiilihydraatteja kohtuudella.

Ruokavaliot, joissa hiilihydraatit on jätetty pois tai korvattu proteiinilla tai rasvalla, eivät ole tutkimuksen mukaan terveellisin vaihtoehto, kertoo Metro. Tutkimuksessa ilmeni, että vähän tai runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota noudattavat ihmiset kuolivat nuorempana kuin he, jotka söivät hiilihydraatteja kohtuudella.

Lancet Public Health Journalissa julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin 15 428 yhdysvaltalaisen ruokavaliota. Tutkimuksen löydökset vahvistettiin tekemällä meta-analyysi tutkimuksista, joihin oli osallistunut yli 432 000 ihmistä ympäri maailman.

Metron mukaan 25 vuoden seurannan jälkeen tutkijat saivat selville, että 15 428 osallistujasta 6 293 henkilöä oli kuollut. Hiilihydraattien syönnin ja elinajanodotteen välillä havaittiin U:n muotoinen kytkös.

Vähän hiilihydraatteja (alle 40 prosenttia kaloreista peräisin hiilihydraateista) sisältävää ruokavaliota noudattavilla sekä paljon hiilihydraatteja (yli 70 prosenttia kaloreista peräisin hiilihydraateista) sisältävää ruokavaliota noudattavilla oli korkeampi kuolleisuusriski kuin kohtuudella hiilihydraatteja (50-55% kaloreista peräisin hiilihydraateista) syövillä osallistujilla.

Metro kertoo, että kohtuullisesti hiilihydraatteja saavilla oli neljä vuotta pidempi elinajanodote verrattuna vähän hiilihydraatteja nauttiviin sekä vuosi enemmän kuin paljon hiilihydraatteja nauttivilla – toisin sanoen hiilihydraateista luopuminen voi viedä neljä vuotta eliniästäsi. Tutkijat suosittelevat, että hiilihydraattien hylkäämisen sijaan ihmisten pitäisi saada noin puolet kaloreista hiilihydraateista.

Hiilareiden tilalle kasviperäisiä proteiineja

Jos kuitenkin hiilareiden määrää haluaa vähentää, on terveellisempi vaihtoehto vaihtaa ne kasviperäisiin proteiineihin ja rasvoihin syötävistä, kuten kasvikset, palkokasvit ja pähkinät, kuin korvata ne naudalla, lampaalla, porsaalla, kanalla ja juustolla. Tutkimukset viittaavat siihen, että hiilihydraattien korvaaminen eläinperäisillä proteiineilla on kytköksissä korkeampaan kuolleisuuden mahdollisuuteen, kun taas niiden korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla pidentää elinajanodotetta.

Tutkimusta johtaneen tohtori Sara Seidelmannin mukaan täytyy katsoa tarkoin, mitkä ovat terveellisiä yhdisteitä ruokavalioissa, mitkä tarjoavat suojaa.

”Vähähiilihydraattiset ruokavaliot, jotka korvaavat hiilihydraatit proteiinilla tai rasvalla, kasvattavat laajasti suosiotaan terveys- ja laihdutusstrategiana”, Seidelmann sanoi.

”Datamme kuitenkin viittaa siihen, että eläinperäiset vähähiilihydraattiset ruokavaliot, jotka ovat yleisiä Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, voivat olla kytköksissä lyhyempään elinikään ja niistä pitäisi luopua”, hän jatkoi.

”Sen sijaan jos valitsee noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, hiilihydraattien vaihtaminen kasviperäisiin rasvoihin ja proteiineihin voi itse asiassa edistää tervettä ikääntymistä pitkällä aikavälillä”, Seidelmann kertoi.

Lähde: Metro