Nopea hoitoon pääsy on hoidon tuloksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) eivät katso aikaa eikä paikkaa; häiriö voi tapahtua niin lomalla, etätöissä, kotona tai mökillä. Tärkeintä silloin on, että joku tunnistaa AVH-oireet ja soittaa hätänumeroon.

Aivoliitto suosittelee jokaista ihmistä palauttamaan aivoverenkiertohäiriön oireet mieleen niin, että tarpeen vaatiessa osaa auttaa itseään tai sairastunutta, joka ei välttämättä pysty itse soittamaan apua eikä ehkä edes ymmärrän oireiden vakavuutta. Suomessa vuosittain 25 000 ihmistä sairastaa aivoverenkiertohäiriön.

Aivoverenkiertohäiriöistä aivoinfarktin oireet ovat sammaltava puhe, roikkuva suupieli, usein toisen puolen raajoihin ilmaantuvat halvausoireet ja näköhäiriöt. Aivoverenvuotoon voi myös liittyä kova, yhtäkkinen päänsärky.

Ainoa oikea AVH:n ensiapu on soittaa heti hätänumeroon, sillä jokainen minuutti on tärkeä. Aivoliiton mukaan soitto hätänumeroon käynnistää hoitoketjun, jossa sairastunut saa jo ambulanssissa oikean hoidon ja pääsee suoraan oikeaan hoitoyksikköön sairaalassa.

Soita hätänumeroon, vaikka oireet menisivätkin ohi

Aivoverenkierronhäiriön oireiden ilmaantuessa on tärkeä soittaa hätänumeroon silloinkin, vaikka oireet menisivät ohi. Ohimenevä aivoinfarkti, TIA, on myös vaarallinen, koska se on varoitussignaali.

”Ensimmäisen TIA:n saaneista 10-20 prosenttia saa aivoinfarktin 90 vuorokauden kuluessa kohtauksesta ja jopa puolet infarkteista ilmaantuu kahden vuorokauden kuluessa TIA:sta”, Aivoliiton sivuilla kerrotaan.

Aivoliiton asiantuntijalääkäri Mika Koskinen kertoo, että koronapandemian aikana terveydenhuollossa on kannettu huolta siitä, että AVH-oireisiin jätetään hakematta apua poikkeusolojen vuoksi. Päivystykseen saatetaan ehkä vieläkin jättää hakeutumatta siinä pelossa, että sairaalasta voisi saada koronatartunnan.

Tämä uhka on kuitenkin pieni, kun taas AVH-oireiden tutkimatta jättäminen on aina todellinen riski.

”Aivoverenkiertohäiriö ei ole koskaan kiireetön asia, ei edes ohimenevä TIA-kohtaus. AVH:n hoito ei yksinkertaisesti voi odottaa paria kuukautta. Silloin on myöhäistä”, Koskinen tähdentää.

Aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita ovat:

  • Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous
  • Suupielen roikkuminen
  • Puhehäiriö
  • Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset
  • Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä
  • Oireet ovat useimmiten kivuttomia. Aivoverenvuotoon voi liittyä äkillinen ja kova päänsärky.