Saunominen on osa suomalaista kulttuuria ja tutkimusten mukaan se tekee terveydelle hyvää.

Yhä useammin kodeista löytyy sähkösauna, mutta moni saunoo edelleen myös puusaunoissa, jotka ovat etenkin kesän ja mökkikauden juttu. Puusaunassa on oma tunnelmansa, mutta Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kuitenkin muistuttaa, että puunpoltosta syntyy aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia.

Pienhiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti, ja pahimmillaan ne voivat aiheuttaa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

”Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi”, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä sanoo.

”Tärkeintä on, että polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia”, hän jatkaa.

Tarkkaile savun väriä

HSY:n mukaan huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Huonolla puunpoltolla on myös haitallisia ilmastovaikutuksia.

Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä, eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

”Tarkkailemalla savupiipusta tulevan savun väriä, saat tietoa, miten puhtaasti puut palavat. Mitä tummempi savu, sen korkeammat ovat päästöt. Tavoitteena on saada savu värittömäksi”, Väkevä kertoo.

Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Kiukaiden osuus näistä päästöistä on HSY:n mukaan merkittävä.

HSY listasi viisi vinkkiä, joiden avulla saunot hiukkasen puhtaammin:

  1. Ota vanhat tuhkat pois.
  2. Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta ja puupohjaiset sytytyspalat.
  3. Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.
  4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta liekkien hiipuessa.
  5. Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeen mukaisesti.

Lisää vinkkejä puunpolttoon löydät täältä. Kerroimme aiemmin viidestä asiasta, jotka olisi hyvä muistaa saunomiseen liittyen – lue lisää täällä.