Ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon tarvitaan yleensä lääkitystä tai psykoterapiaa (tai molempia), mutta myös elintapojen muutoksista voi olla apua.

Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta eivät ehkä ole parannuskeino, mutta ne voivat auttaa yleistä mielialaa ja hyvinvointia. Joidenkin ruokien on kerrottu vähentävän stressiä ja samalla tavalla voivat tietyt ruoat ja juomat vähentää ahdistusta.

Alla on muutama esimerkki ruoista, jotka voivat tuoda helpotusta ahdistukseen:

Rasvainen kala

Ohion osavaltion yliopistossa tehtiin pieni tutkimus, jossa osalle opiskelijoista annettiin omega-3-rasvahappoja ravintolisänä ja osalle lumelääkettä. Rasvahappoja saaneet ilmaisivat ahdistuksen vähentyneen 20 prosenttia. Tutkimuksen toinen kirjoittaja Martha Belury kehoitti kuitenkin julkaisemassaan lausunnossa ihmisiä lisäämään omega-3-rasvahappojen määrää ruokavalionsa avulla sen sijaan, että ottaisivat sitä ravintolisinä.

Kamomillatee

Kamomillaa on hyödynnetty sen luonnollista parantavien ominaisuuksien johdosta antiikin ajoista lähtien, mutta nykyaikainen tiedekin alkaa päästä ajan tasalle. Vuonna 2009 tehty pieni tutkimus sai selville, että ahdistuksessa tapahtui hienoista parannusta ihmisillä, joiden lievää tai kohtalaista yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä hoidettiin kamomillauutteella.

B-vitamiinia naudanlihasta ja kananmunista

Aivot tarvitsevat laajan kirjon B-vitamiinia toimikseen optimaalisesti. Kun B-vitamiinia puuttuu, voi siitä seurata hämmennystä, ärtyvyyttä ja ahdistusta muiden vaikutusten lisäksi, kertoi Psychology Today. B-vitamiinia voi lisätä ruokavalioon muun muassa naudanlihan, porkkanan, sitrushedelmien ja kananmunien  avulla.

Vihreä tee

Vihreässä teessä on paljon L-teaniinia, joka on aminohappo, jonka on kerrottu omaavan rauhoittavia vaikutuksia yleensä. Eräässä tutkimuksessa ottamalla 200 milligrammaa L-teaniinia ennen koetta, helpotti se ahdistukseen taipuvaisia yliopisto-opiskelijoita pysymään rauhallisena. Health.comin mukaan saadakseen noin suuren määrän kyseistä aminohappoa joutuu kuitenkin juomaan 5-20 kuppia teetä.

Lähde: Huffington Post

Kommentit

Kommenttia