Sydänkohtaukset ovat yksi nykyelämän johtavista kuolinsyistä, eivätkä ne välttämättä aina ilmoita tulostaan kovin paljon ennakkoon.

Juuri ennen sydänkohtausta kehomme kuitenkin lähettää meille sen tulosta merkkejä, joita ei missään nimessä kannata jättää huomiotta.

Sydänkohtauksen oireet voivat olla erilaiset miehillä ja naisilla. Bright Side listasi nämä kuusi sydänkohtauksen oiretta, joita havaitaan usein naisilla.

1. Kipu selässä, niskassa, leuassa ja käsivarsissa

Nämä merkit voivat olla hämmentäviä, sillä yleensä sydänkohtaukseen liittyy kipu rinnassa tai vasemmassa kädessä, ei niskassa tai leuassa.

Tällainen kipu voi olla asteittain kasvavaa, kalvavaa, akuutti tai äkillistä, ja siihen saattaa jopa herätä keskellä yötä. Siksi on hyvä soittaa lääkäriin heti epätavallisten oireiden ilmaantuessa.

2. Terävä kipu vatsassa, pahoinvointi

Jotkut lähestyvän sydänkohtauksen merkeistä on helppo sekoittaa myrkytykseen, flunssaan tai kovaan närästykseen.

Joskus naiset havaitsevat painetta vatsan seudulla ja kuvailevat sen tuntuvan siltä kuin norsu istuisi vatsan päällä.

3. Kylmä hiki

Kylmä hiki voi vaikuttaa olevan yhteydessä stressiin, mutta jos et ole kärsinyt vastaavasta ongelmasta aiemmin, kannattaa soittaa lääkäriin.

4. Hengästyminen tai huimaus

Hengitysvaikeudet ilman näkyvää syytä voivat olla merkki sydänkohtauksesta, varsinkin jos ne ilmenevät yhdessä jonkun muun oireen kanssa. Sydänkohtauksesta selvinneet naiset ovat kertoneet tunteneensa, että olisivat juosseet maratonin, vaikka eivät olisi liikkuneet lainkaan.

5. Kasvava uupumus

Yksi sydänkohtauksen oire voi olla lisääntynyt uupumus. Vaikka olisi levännyt kunnolla, uuvuttaa, ja jopa yksinkertaiset asiat, kuten vessassa käyminen, ovat haasteellisia.

6. Paine ja kipu rinnassa

Rintakipu, epämukavuus, polttava tunne tai paine rinnassa – kaikki nämä sydänkohtausoireet ovat havaittavissa sekä miehillä että naisilla. Jotkut naiset kuitenkin tuntevat kipua koko rinnassaan, eivätkä vain vasemmalla puolella. Jos kipu ei katoa muutamassa minuutissa, ota heti yhteys hätäkeskukseen.

Huom! Yllä listatut oireet eivät ole varmoja sydänkohtauksen merkkejä, mutta niiden yhdistelmä sekä samojen oireiden säännöllinen ilmeneminen ovat riittävä syy käydä lääkärissä.

Lähde: Bright Side