Tuoreruuat ovat yleisin ruokamyrkytysten syy, joten on tärkeä tietää miten ne saa kunnolla puhtaaksi.

Ruokamyrkytyksen voi saada esimerkiksi huonosti kypsennetystä lihasta, mutta syy voi olla myös huonosti puhdistettu vihannes tai hedelmä, joiden päällä voi olla esimerkiksi bakteereita, kuten E.coli, salmonella ja listeria. Niiden päällä voi olla myös kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa mahalaukkua ja ruuansulatusjärjestelmän limakalvoja.

Näin vihannekset ja hedelmät kannattaa pestä

Kaikista paras keino on pestä vihannekset ja hedelmät juoksevan veden alla. Hankaa niitä samalla, kun peset, jotta kaikki mikrobit ja torjunta-ainejäämät lähtevät niistä irti. Voit käyttää apuna myös pehmeää harjaa, jos kyseessä on vähän kovempi syötävä, kuten kurkku tai meloni. Muista pestä harja ennen seuraavaa käyttöä.

Vieläkin toimivampi keino on suorittaa ennen pesua liotus makeassa vedessä. Liota ainakin kahden minuutin ajan ennen kuin huuhtelet ne.

Liotuksen voi tehdä myös etikkaa sisältävässä vedessä. Lisää liotusveteen loraus etikkaa ja se vähentää vielä lisää ruokamyrkytyksen mahdollisuutta. Liota etikassa esimerkiksi kymmenen minuutin ajan ennen huuhtelemista.

Neljäs tapa vihannesten ja hedelmien puhdistamiseen, on liottaa niitä ruokasoodaa sisältävässä vedessä. Ruokasooda auttaa hajottamaan pinnalle pinttyneitä torjunta-ainejäämiä. Liota vihanneksia tai hedelmiä ruokasoodaa sisältävässä vedessä noin 15 minuutin ajan ennen huuhtelua.

Muista lopuksi vielä kuivata vihannekset ja hedelmät, jotta niiden pinnalle jäävä kosteus ei edesauta bakteerien lisääntymistä.  

Lähde: Healthy