Moni sortuu syömään liian yksipuolista ruokaa.

Kuinka paljon sinun ruokavalioosi kuuluu esimerkiksi palkokasveja ja kananmunia? Luultavasti liian vähän, – ainakin ravitsemusterapeuttien mielestä.

The Independent kysyi asiantuntijoilta, mitä ruokia ihmisten pitäisi syödä enemmän. Alta voit lukea heidän suosituksensa.

1. Vihreä tee

Et luultavasti juo vihreä teetä siksi, ettet pidä sen mausta. Libby Limon kuitenkin neuvoo, miten vihreän teen saa maistumaan hyvältä.

”Vihreän teen on oltava hyvälaatuista ja se pitää hauduttaa 75 asteessa, jotta tee maistuisi hyvältä”, hän sanoi.

Vihreä tee tasapainottaa hormonitoimintaa, auttaa painonhallinnassa, poistaa myrkkyjä maksasta, sisältää antioksidantteja ja vähentää sairauksien kehittymisen riskiä.

2. Kananmunat

Kyllä, kananmunat ovat terveellisiä ja myös keltuaisen voi syödä hyvillä mielin.

”Kokonainen kananmuna on yksi terveellisimmistä ruoista maan päällä. Kananmunaa on kritisoitu sen sisältämän runsaan kolesterolin takia, mutta nykyään tiedetään, että kyseinen kolesteroli on itse asiassa positiivista eikä negatiivista”, kertoi ravitsemusterapeutti Rhiannon Lambert.

Munanvalkuaisissa on runsaasti proteiinia, mikä pitää kylläisenä pidempään, kun taas keltuaisissa on paljon vitamiineja, mineraaleja ja monia voimakkaita ravintoaineita.

”Keltuaisissa on antioksidantteja, jotka voivat suojata silmiä, kuten myös aivoille tärkeää ravintoainetta nimeltä koliini, jota jopa 90 prosenttia ihmisistä ei saa tarpeeksi”, sanoi Lambert.

3. Palkokasvit

Palkokasveja syömällä ruokavalioonsa saa lisättyä helposti kuitua. Kuitu on tärkeää ruoansulatukselle, sillä se ehkäisee ummetusta. Lisäksi kuidut alentavat kolesterolia, vähentävät tulehduksia, alentavat joidenkin syöpien riskiä ja tehostavat vastustuskykyä.

Suositusten mukaan aikuisen pitäisi syödä päivässä 30 grammaa kuituja.

4. Parsakaali

Parsakaali, pinaatti ja lehtikaali sisältävät kaikenlaisia terveellisiä ravintoaineita ja ovat erityisen hyviä foolihapon ja magnesiumin lähteitä. Foolihappoa tarvitaan hormonaalisen terveyden tukemiseen, ja lisäksi se auttaa serotoniinin ja dopamiinin tuotannossa – nämä ovat yhdisteitä, jotka pitävät mielialan korkealla.

Vihreät kasvikset sisältävät myös B-vitamiineja, joita aivot tarvitsevat mielialan kohottamiseen.

5. Vesi

Moni ei juo riittävästi vettä päivän aikana. Kehomme koostuu kuitenkin isoksi osaksi vedestä, emmekä välttämättä huomaa, kun kärsimme nestehukasta. Tutkimusten mukaan lieväkin nestehukka alentaa energiatasoa, hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa uupumusta.

Juomalla riittävästi vettä ihminen pysyy valppaana ja hereillä. Siksi on hyvä pitää mukanaan vesipulloa ja valita välipalaksi nestettä sisältäviä ruokia, kuten kasviksia ja hedelmiä.

Lähde: The Independent