Kuukautisten aikana voi tulla monenlaisia oireita, mutta et taatusti ole tietoinen mitä kaikkea niiden aikana kehossasi tapahtuu.

Kukaan tuskin pitää siitä ajasta, kun kuukautiset ovat menossa. Silloin voi tuntua paremmalta, kun päällä on väljät vaatteet. Jotain muutakin voi tulla tehtyä toisin kuin muulloin kuukauden aikana. Mutta tässä on 14 aika outoa asiaa, jotka tapahtuvat sinulle kuukautisten aikana, mutta et ole niitä ehkä vielä tähän mennessä huomannut.

1. Kylpyhuonetottumukset voivat muuttua

Kuukautiskierron aikana tapahtuu muutoksia progesteronin tuottamisessa. Samalla muuttuu myös suoliston liikkeet ja liikkuvuus. Siksi kuukautisaikaan voi olla joko ummetusta tai ripulia.

2. Saatat tuntea olevasi hieman normaalia halukkaammaksi

Progesteroni on vastuussa myös siitä, että koet olosi hiukan normaalia halukkaammaksi.

Kuukautisten aikana saatat huomata räpyttäväsi ripsiäsi hiukan useammin, kun joku kiinnostava tyyppi on lähelläsi.

3. Äänesi voi muuttua

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kuukautiskierto voi muuttaa naisen ääntä niin paljon, että miehet pystyvät jopa havaitsemaan eron.

Naisten ääniä nauhoitettiin ennen kuukautisia ja niiden aikana. Testin miespuoliset osallistujat onnistuivat 35 prosenttisesti määrittelemään, että milloin naisella, jonka äänen he kuulivat, oli kuukautiset

Ja vaikka tämä ei ehkä kuulosta kovin hyvältä prosentilta, se on huomattavasti parempi kuin jos he vain olisivat arvanneet.

4. Aivosi voivat pysyä maanantaimoodissa

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan nainen voi tuntea kuukautisten aikaan itsensä erityisen epätoivotuksi.

Tutkijat havaitsivat, että kuukautiskipujen aiheuttama kipu todella vaikutti aivotoimintaan ja kognitiivisiin kykyihin, joka puolestaan ​​vaikutti negatiivisesti testituloksiin ja tarkkaavuuteen.

5. Ihostasi voi tulla erittäin herkkä

Jokainen, joka on käyttänyt bikinivahaa kuukautistensa aikana, voi vakuuttua tästä…

Prostaglandiinihormonien vapautuminen kuukautisten aikaan tekee kehosta huomattavasti kipuherkemmän.

6. Ikenet voivat turvota

Joidenkin lääketieteen asiantuntijoiden mukaan saatat tulla alttiimmaksi suun terveysongelmille hormonaalisten muutosten takia.

Jotkut naiset kokevat suussa muutoksia, joihin voi kuulua kirkkaan punaiset ​​turvonneet ikenet, haavaumat, verenvuotoa ikenistä ja paljon muuta.

7. Olet alttiimpi hiivatulehduksille

Kun kuukautiset alkavat, emättimen pH-arvo muuttuu. Tämä muutos voi johtaa bakteerien tai hiivan kasvuun, joka aiheuttaa tulehduksia.

8. Tunnet alapäässäsi normaalia herkemmin kipua

Karvojen vahaaminen alapäästä kuukautisten aikana voi osoittautua erityisen tuskalliseksi, koska koko sukuelinten alue on paljon herkempi tänä aikana.

9. Et voi nukkua kunnolla

Tutkimuksen mukaan 23 prosenttia naisista kokee uniongelmia kuukautisia edeltävällä viikolla ja 30 % niiden aikana.

Tämä johtuu kehon lämpötilan muutoksista, hormoneista, lisääntyneestä stressistä ja ahdistuksesta sekä lisääntyneistä kouristuksista ja lihaskivuista.

10. Koet nivelkipua

Kaikkien näiden kouristusten ja lihaskipujen lisäksi voit myös kokea kipua nivelissäsi, erityisesti polvissa…

11. Olet altis tuskallisille päänsäryille

Kuukautiskierron lopussa estrogeenitasot voivat laukaista päänsäryn tai migreenikohtauksen.

12. Tunnistat hyvät tuoksut herkemmin

Scientific Americanin vuonna 2013 tekemä tutkimus osoitti, että naiset, jotka eivät käytä ehkäisyvälineitä, olivat herkempiä miespuolisten myskien ja feromonien hajuille.

13. Sinulla on suurempi riski saada virtsatietulehdus

Olet alttiimpi virtsatietulehduksille kuukautisten aikana.

Estrogeeni on tulehdusta estävä hormoni ja tämä hormoni on alimmillaan kuukautisvuotosi aikana, joten voit olla alttiimpi myös virtatietulehduksille tänä aikana.

14. Kohtusi kasvaa

Kohdun koko kasvaa hieman kuukautisten aikana. Se kasvaa noin 10 – 15 prosenttia sen normaalia kokoa suuremmaksi. Siksi olo voi tuntua sinä aikana turvonneemmalta kuin yleensä ja pissahätä voi iskeä herkemmin.

Lähde: Womensweekly