Kukapa ei haluaisi pysyä mahdollisimman nuoren näköisenä. Tuo toive vain vahvistuu, mitä enemmän tulee ikää.

Jokainen vanhenee ja se näkyy mm. iholla. Vaikka sille ei voi mitään, voi sitä silti hidastaa omalla toiminnalla onneksi jonkin verran. Se ei liity pelkästään siihen mitä iholle tehdään suoraan eli esimerkiksi millaisia voiteita iholle laitetaan. Se liittyy myös mm. ruokavalioon ja aivojen hyvinvointiin. Tässä alla on 13 tapaa toimia siten, että ikääntyminen ei ainakaan näy ulospäin liian nopeasti.

1. Käytä aurinkorasvaa

Tämä on varmasti tullut jokaiselle jo selväksi monien uutisten kautta, että aurinkorasva suojaa ihoa auringon ikäviltä vaikutuksilta, joista yksi on ikääntyminen. Sitä tulisi laittaa kaikkiin osiin kehoa, jotka ovat paljaina, kun ulkoillaan, eikä vain kasvoille.

2. Älä tupakoi tai käytä tupakkatuotteita

Nikotiinin käyttö voi kaventaa verisuonia, joka estää veren ja tarvittavien ravintoaineiden kulkeutumisen ihoon. Se voi vahingoittaa ihon kimmoisuutta sisältäpäin, mutta kuivata ja vahingoittaa ihoa myös ulkopuolelta. Vaikka tuossakin olisi jo tarpeeksi huonoja vaikutuksia iholle, niin huulten jatkuva rypistely ja puristaminen voi lisätä juonteiden muodostumista huulten ja silmien ympärille. Ajan myötä nuo juonteet voivat muuttua rypyiksi.

3. Syö terveellisesti

Joillakin ruuilla on todella paljon vaikutusta ihon ikääntymisen hidastamisessa. Oliiviöljyllä on monia ikääntymistä hidastavia ominaisuuksia. Vihreässä teessä, tummassa suklaassa, pellavansiemenissä ja granaattiomenoissa on paljon antioksidantteja, joka voi auttaa tasapainottamaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa. Tomaatit, avokadot ja useimmat muut vihannekset tarjoavat nuoruutta edistäviä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita aineita, joita keho kaipaa. Myös kollageenipeptidit, joita syödään lisäravinteina, on todettu pitävän ihon täyteläisenä ja kosteana sekä estävän ryppyjen syntymistä.

4. Tasapainoita rasvansaantia

Kaikkia ravinnosta saatavia rasvoja ei pidetä samanarvoisina, varsinkin kun on kyse niiden kyvystä nopeuttaa tai tukahduttaa kehon ikääntymisprosessia. Omega-3-rasvahapot ovat ikääntymisen kannalta hyviä rasvoja, joten niitä kannattaisi syödä tarpeeksi.

5. Juo vähemmän alkoholia

Alkoholin ja ikääntymisen välillä on vahva yhteys. Alkoholi tekee ihosta punakan, ryppyisemmän ja kuivemman. Säännöllinen alkoholin juominen voi johtaa vitamiinien puutteeseen, joka heikentää ihon kollageenituotantoa ja joustavuutta, joka näkyy erityisesti kasvojen iholla. Alkoholin vähentäminen auttaa näyttämään ja tuntemaan olon nuoremmalta.

6. Harrasta liikuntaa

Liikunta on yksi parhaiten toimivista asioista, joita voi tehdä hidastaakseen kehossa jo tapahtuvaa ikääntymisprosessia. Liikunta auttaa parantamaan solujen toimintaa, solujen ikääntymisnopeutta ja unen laatua. Se voi auttaa lievittämään stressiä, parantamaan itseluottamusta sekä muistia.

7. Käytä ihonkuorinta-aineita

Kuorinta on prosessi, jossa poistetaan kuolleet ihosolut ihon pinnalta. Kun kuorinta suoritetaan oikein, se voi johtaa säteilevämpään ja nuoremman näköiseen ihoon. Se kannattaa kuitenkin tehdä kevyesti, jotta se ei heikennä ihon luonnollista suojakerrosta ja jätä sitä alttiimmaksi aknelle, punoitukselle ja muille epäpuhtauksille.

8. Lepää riittävästi

Olet varmasti huomannut, että liian vähäiset unet johtavat tummiin silmänalusiin, heikentyneeseen elinvoimaan ja yleisesti uupuneeseen ulkonäköön. Mutta tiesitkö, että riittävä lepo auttaa suuresti myös ikääntymisen hidastamisessa? Tutkimuksen mukaan jo yksi huonosti nukuttu yö voi johtaa fyysisiin oireisiin, kuten roikkuviin silmäluomiin, vaaleampaan ihonväriin sekä suun ja kulmien ympärillä olevan ihon roikkumiseen. Se lisää myös juonteiden ja ryppyjen määrää.

9. Kosteuta ihoa

Kosteusvoiteet voivat auttaa estämään ihon kuivumista ja hilseilyä. Kosteutusta tarvitaan muuallakin kuin kasvoissa. Esimerkiksi kädet tarvitsevat kunnon kosteutusta, koska niitä pestään joka päivä.

10. Kohtaa stressitekijäsi

Jatkuva stressi nopeuttaa ikääntymistä. Siksi stressitekijät kannattaisi uskaltaa kohdata, jolloin ne on myös helpompi hoitaa alta pois. Esimerkiksi meditointi auttaa vähentämään stressiä.

11. Aktivoi aivojasi

Aivojen aktivointi on todella tärkeää, jos haluaa pitää aivot terveinä ja nuorina. Kun on nuorekas olo, voi näyttääkin nuoremmalta kuin onkaan!

12. Selvitä sukusi historiaa

Perheen sairaushistorian tunteminen ei tarkoita niinkään ikääntymisprosessin hidastamista, vaan pikemminkin sen oppimista. Ehkä se antaa tietoja, joiden mukaan voi toimia myös ikääntymisen kannalta oikein.

13. Käy lääkärissä säännöllisesti

Säännöllinen lääkärissäkäynti on loistava tapa pitää itsensä nuorena. Ja nuorella tässä tarkoitetaan tervettä, joka on loistava alku, kun kyse on luonnollisen ikääntymisprosessin hidastamisesta.

Lähde: Healthdigest