On jokaisen äidin oma valinta, jääkö kotiin lasten kanssa vai palaako vanhempainvapaan jälkeen takaisin töihin.

Kotiäitiys on yhä asia, josta monilla on paljon sanottavaa, kun kohtaa kotiäidin – näin siitä huolimatta, vaikkei asia kyseiselle henkilölle millään tavalla kuuluisi. Jos olet päättänyt jäädä kotiäidiksi, joudutkin todennäköisesti puolustamaan päätöstäsi perheellesi, ystävillesi sekä jopa sille entiselle opiskelukaverille, johon törmäsit ruokakaupassa.

Moni kotiäiti saa kuulla ikäviä, typeriä ja jopa kyseenalaistavia kommentteja, jotka saavat turhautumaan. PureWow onkin listannut kymmenen asiaa, joita yksikään kotiäiti ei enää koskaan haluaisi kuulla, ja suomensimme ne alle.

1. ”En voisi koskaan jäädä kotiin lasteni kanssa, se olisi NIIN tylsää.”

Noh, niinhän sitä voisi kuvitella. Todellisuudessa kotiäitinä ei ole aikaa kyllästyä ja tylsistyä. PureWow’n mukaan olisit itse asiassa onnekas, jos ehtisit käymään suihkussa. Koronapandemia on varmasti monille opettanut sen, että kotona oleminen lasten kanssa ei tarkoita sitä, että olisi paljon ylimääräistä aikaa.

2. ”Kun et kerran tee töitä, voisitko…”

Kotiäidille se noin tunteroinen ”vapaa-aikaa” lasten kuskaamisen välissä on erittäin arvokasta. Hän voi hyvin haluta käyttää sen vain siihen, että hengähtää. Älä siis kuormita häntä lisää koettamalla saada häntä tekemään palveluksia sinulle, koska kuvittelet, että hänellä on älyttömästi aikaa käytettävissä vain, koska ei ole työelämässä.

3. ”Milloin menet takaisin töihin?”

Ehkä ei koskaan? Se on täysin hänen itsensä päätettävissä ja välillä kotiäitinä oleminen käy työstä. Itse asiassa tutkimuksen mukaan äitinä oleminen on kuin tekisit 2,5 kokopäivätyötä.

4. ”Väsyisin siihen, etten voisi käyttää aivojani, jos olisin kotiäitinä.”

Tehdäänpä yksi asia selväksi: kahden päiväkotilapsen saaminen kylpyyn ennen iltakuutta vaatii terävämpiä neuvottelutaitoja kuin yksikään johtoryhmän kokous. Onko hänen lempikumiankka kylvyssä mukana? Käytitkö oikeaa shampoota, jossa on ne kivat dinosaurukset pullon koristuksena? Eikä pidä unohtaa kylvyn jälkeistä kiukunpuuskaa.

5. ”En ikinä haluaisi kumppanini jäävän kotiäidiksi.”

Mitä jos jokainen nainen vain saisi päättää ihan itse, mikä on hänelle paras ratkaisu?

6. ”Olet niin onnekas, kun et joudu tekemään töitä”.

PureWow muistuttaa, että kotiäitinä oleminen ei ole mitään luksusta. Sitä paitsi lastenkasvatus ei ole halpaa lystiä. Ja oletko koskaan kohdannut yhtäkään taaperoa? He eivät pysy kauan paikallaan, mitä äänekkäimmät lelut ovat parasta hupia ja jostain syystä kaappien tyhjentäminen lattialle on mahtavaa puuhaa. Kun koetat pysyä lasten perässä koko päivän ja huolehtia, etteivät he loukkaa itseään, on se jo itsessään työtä.

7. ”Mitä teet, kun lapset ovat koulussa koko päivän?”

Vaikka kotiäitiys ei ole tyypillistä 8-16-työtä, ei se tarkoita sitä, että kotiäiti vain loikoilisi sohvalla koko päivän. Hän ehkä ehtii toisinaan käydä kampaajalla tai ottaa torkut, mutta monet kotiäidit käyttävät ajan, jonka lapset ovat koulussa, hoitamalla erilaisia kotiaskareita.

8. ”Olin ennen _____, mutta nyt olen vain äiti”

Moni on sanonut näin – myös kotiäidit itse. Tätä ei voi PureWow’n mukaan painottaa liikaa: kotiäitinä olo on yhtä tärkeää kuin mikä tahansa työ.

9. ”Kun kerran olet kotona koko päivän, teet varmaan lapsillesi mitä terveellisimpiä ruokia alusta asti itse?”

Tottahan toki! Kotiäitinä oleminenhan tietysti tarkoittaa sitä, että jos ei ruokapöytään tule huippukokkien ohjeilla tehtyjä terveellisiä aterioita, ei koko perhe syö sinä päivänä mitään. Ja lehmät lentää.

10. ”Kaipaatko oikeaa työtä?”

PureWow’n mukaan vastaus tähän on sekä koko ajan että ei lainkaan – yhtä aikaa. Olisiko mukava puhua täysiä lauseita ja käyttää aikaansa ihmisten parissa, ketkä eivät heittele ruokaansa sen jälkeen, kun ovat valmiita syömisen kanssa? Toki. Onko mittaamattoman arvokasta nähdä, kun lapsi saavuttaa uuden virstanpylvään ja on kotona näkemässä sen? Ehdottomasti.

Olemme kertoneet myös syitä, miksi kotirouvana oleminen on vaikeampaa kuin voisi kuvitella, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: Pure Wow