Parisuhteessa olevat jakavat paljon asioita kumppaninsa kanssa – kirjaimellisesti.

Pariskunnat saattavat jakaa kumppaninsa kanssa sellaisiakin asioita, joita olisi kuitenkin hygienian ja terveyden kannalta parempi olla jakamatta. Tällaisia ovat muun muassa kynsileikkuri, pyyhe, hammasharja ja alusvaatteet.

Tuoreessa tutkimuksessa on perehdytty parien epähygieenisiin tapoihin ja selvitetty, mitä kaikkea he todella jakavat keskenään. End of Tenenacy Cleaning Londonin teettämässä kyselytutkimuksessa 4 330 pariskuntaa valitsi listatuista vaihtoehdoista ne, joita he säännöllisesti käyttävät yhdessä kumppaninsa kanssa.

Tutkimuksen mukaan yleisimpiä epähygieenisiä tapoja ovat ruokailuvälineiden ja huulirasvan jakaminen kumppanin kanssa (86 % ja 81 % pareista teki niin). Myös pyyhkeen, pinsettien ja kynsileikkurin jakaminen on yleistä pariskunnille (79 %, 70 % ja 62 % pareista teki näin).

Tutkimuksen yllättävämpiä löydöksiä ovat sen sijaan se, miten monet käyttävät kumppaninsa deodoranttia, hammasharjaa tai alusvaatteita. Esimerkiksi kumpaninsa alusvaatteita käyttää yksi neljästä.

Alta näet tutkimuksen tulokset parien epähygieenisistä tavoista sekä niiden yleisyydestä, ja tulosten alta voit lukea, miksi näitä asioita ei kannattaisi jakaa kumppaninsa kanssa.

 • 86 prosenttia pareista jakaa samat ruokailuvälineet
 • 81 prosenttia pareista jakaa saman huulirasvan
 • 79 prosenttia pareista jakaa pyyhkeen
 • 70 prosenttia pareista käyttää samoja pinsettejä
 • 62 prosenttia pareista käyttää samaa kynsileikkuria
 • 61 prosenttia pareista jakaa samaan saippuapalan
 • 57 prosenttia pareista käyttää samaa deodoranttia
 • 50 prosenttia pareista on käyttänyt kumppaninsa pesemättömiä vaatteita
 • 39 prosenttia pareista jakaa hammasharjan
 • 27 prosenttia pareista on käyttänyt kumppaninsa alusvaatteita
 • 26 prosenttia pareista jakaa saman pesusienen
 • 22 prosenttia pareista jakaa höylän ihokarvojen poitoa ajatellen

Osallistujista valtaosa (77 %) ei ollut ajatellut henkilökohtaisten, hygieniaan liittyvien asioiden jakamisesta syntyviä riskejä. Kun osallistujat saivat kuulla joistakin näistä riskeistä, 68 prosenttia kertoi, että harkitsisi uudelleen näiden yllä listattujen asioiden jakamista.

Miksi näitä ei kannattaisi jakaa?

Kumppanin käyttämien ruokailuvälineiden käyttö voi vaikuttaa harmittomalta, mutta suussa, huulilla ja kurkussa elää monenlaisia bakteereja, jotka siirtyessä kumppanilta toiselle samoja ruokailuvälineitä käyttämällä voivat aiheuttaa tulehduksia.

Yhteinen huulirasva voi lisätä esimerkiksi bakteeritulehduksen riskiä. Huulirasvat ovat täydellinen kasvualusta bakteereille, joten on parempi käyttää omaa kuin jakaa yhteinen kumppaninsa kanssa.

Yhteisen pyyhkeen käyttäminen saattaa vaikuttaa kätevältä idealta, mutta se ei ole hyvä idea. Pyyhkeissä voi olla bakteereja, sieniä ja hometta. Yhteisen pyyhkeen myötä bakteerit voivat siirtyä ihmisestä toiseen ja aiheuttaa tulehduksia.

Kun pinseteillä nyppii ihokarvoja, voi niihin jäädä mikroskooppisia paloja bakteereita sekä verta, mikä voi siirtyä jälleen kumppanista toiseen, jos pariskunta jakaa pinsetit. Tällä tavalla pari voi tartuttaa toisiinsa veren välityksellä tarttuvia sairauksia.

Kynsileikkurin jakamisessa on sama haittapuoli kuin pinseteissä, minkä lisäksi myös sienitulehdukset voivat siirtyä kumppanista toiseen.

Saippuan, deodorantin ja kumppanin pesemättömien vaatteiden jakaminen olivat kaikki yleisiä tapoja, mutta niissäkin on haittansa. Näiden jakamisen myötä kumppanista toiseen voi siirtyä ihosoluja, bakteereja ja karvoja, jotka voivat aiheuttaa sairauksia.

Yli kolmannes paljasti jakavansa hammasharjan kumppaninsa kanssa, mikä on aika yllättävää. Tätä tapaa ei kannattaisi omaksua, koska sillä on monia haittapuolia veren välityksellä tarttuvien tautien leviämisestä bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin.

Toinen yllättävä tulos on se, miten monet jakavat alusvaatteet. Tällä tavoin saatat olla turhan läheisissä tekemisissä kumppanisi hien ja kosteuden kanssa, mutta altistat myös itsesti erilaisille bakteereille, jotka voisivat aiheuttaa haittaa ihon kautta.

Pesusienen jakamisessakin on omat haittapuolensa, koska se kuorii kuolleita ihosoluja. Pesusieni voi kerätä bakteereja, minkä lisäksi sitä säilytetään lämpimässä ja kosteassa tilassa, kylpyhuoneessa, joten se voi myös alkaa kasvattaa bakteereja.

Viimeisenä on höylän jakaminen. Ihokarvoja sheivatessa voi tulla pieniä haavoja ja nirhaumia, joista höylän terään tarttuu verta. Jos höylän jakaa kumppaninsa kanssa, voi tämä johtaa erilaisiin bakteeri- sekä sienitulehduksiin kuin veren välityksellä leviäviin sairauksiin.