Mies etsii katsellaan naisen vartalosta merkkejä hedelmällisyydestä, minkä takia katse hakeutuu muun muassa vyötärölle.

Silmän liikkeitä tarkkailevassa silmänliikekameratutkimuksissa on havaittu, että miehen ja naisen kohdatessa mies katsoo ensin naisen kasvoja ja siirtää heti sen jälkeen katseensa vyötärön seudulle ja rintoihin, kertoo Yle. Kyse on tiedostamattomasta toiminnasta.

”Ilmeisesti vyötäröön kiinnitetään huomiota, koska vyötäröstä näkee sekä naisen sen hetkisen hedelmällisyyden tilan että myös lisääntymisarvon. Jos nainen on raskaana, niin se näkyy vyötärön ja lantion suhteessa”, Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala kertoi Ylen haastattelussa.

Evoluutiopsykologian mukaan naisen vyötäröllä oleva rasva heijastuu sukupuolihormonitasoihin ja näin ovulaation todennäköisyyteen. Ylen mukaan jos naisella on liian vähän rasvaa, ei ovulaatiota tapahdu – nainen ei siis voi tulla raskaaksi.

Rinnoissa ja pakaroissa on jälkeläisten kehitykselle tärkeitä DHA-rasvahappoja, joita tuotetaan omega-3 rasvahapoista. Tämä takia miehet tiedostamatta etsivät naisen vartalosta näitä hedelmällisyyden merkkejä.

Rantalan mukaan DHA on rasvaa, mitä käytetään lapsen aivojen kehitykseen raskauden loppuvaiheessa ja kun nainen imettää.

”Suurin osa aivokudoksesta on tehty DHA-rasvasta, siksi se on niin tärkeää. Tutkimuksissa on osoitettu, että naiset, joilla on paljon rasvaa takapuolessa ja rinnoissa, synnyttävät lapsia, jotka ovat älykkäämpiä”, Rantala sanoi Ylelle.

Monet miehet suosivat Rantalan mukaan tiimalasivartaloa, mutta miehissä on kuitenkin eroja, jotka selittyvät aivojen eroilla; maskuliiniset aivojen rakenteet omaavat miehet suosivat voimakkaammin kurvikkaita naisia kuin feminiinisemmät miehet.

Rantalan mukaan miehillä on aina tarve lisääntyä, mutta stressihormoni vaikuttaa miehiin niin, että he myös silloin alkavat suosia kurvikkaampia naisia.

”Meihillä on hieman erilainen maku, jos he hakevat pelkästään seksiseuraa kuin jos he hakevat naista, jonka kanssa voisi perustaa perheen”, Rantala kertoi haastattelussa.

Naismaku voi kuitenkin muuttua, kun mies vanhenee. Rantalan mukaan miehet eivät arvosta kurveja enää niin paljon vanhempana kuin nuorempana.

Naisiin verrattuna miehet ovat Rantalan mukaan kuitenkin yksinkertaisempia.

”Naisilla niin moni asia vaikuttaa siihen, minkälaisista miehistä he tykkäävät. Tiedetään, että naisen kuukautissyklin vaihe vaikuttaa siihen. Naiset suosivat miehekkäämpiä miehiä lähellä ovulaatiota”, Rantala kommentoi.

Naisten miesmakuun voivat vaikuttaa Ylen mukaan myös muun muassa parisuhdetilanne, e-pillerit sekä se, mistä muut naiset pitävät. Nainen kiinnittää parinvalinnassa myös huomiota siihen, miten mies pystyisi hoitamaan jälkikasuva.

Ylen mukaan naisen valinta on voimakkaampi, mutta miehetkin hoitavat lapsia ja panostavat, joten evoluutiopsykologian kannalta heilläkin on sanansa sanottavana.

”Kun miehet valikoivat pitkäkestoiseen suhteeseen kumppania, niin miehet ovat erittäin valikoivia”, Rantala sanoi.

Lähde: Yle