Nämä asiat olet voinut oppia isoäidiltäsi etkä välttämättä ole edes huomannut sitä.

Kun elämää on takana useita vuosikymmeniä, on vuosien aikana ehtinyt kokea ja oppia paljon, mistä on kertynyt viisautta ja tietoa, joita jakaa nuoremmille sukupolville. Näin ollen sen lisäksi, että isoäideiltä voi oppia mahtavia reseptiä ja kädentaitoja, ovat isoäidit myös varsinaisia tietopankkeja ja heiltä voi saada paljon oppia naisen elämästä.

Anna-lehti onkin koostanut 6 opetusta, joita ihanat mummot ovat opettaneet jälkipolville.

1. Olet onnekas, kun saat opiskella

Kun mummosi on ollut nuori tyttö ja nainen, ei hänellä välttämättä ollut samanlaisia mahdollisuuksia opiskella kuin sinulla nykyisin. Mummosi on saattanut myös jäädä jo nuorena kotiäidiksi huolehtimaan lapsista ja kodista tai kenties peltotöihin tai sahalle tienaamaan heti, kun on kansakoulusta päässyt. Mummo ei ole kuitenkaan tästä katkera ja hän kannustaaki sinua nauttimaan ja iloitsemaan mahdollisuudestasi opiskella itsellesi juuri se ammantti, jonka haluat. Mummo kannustaa ja on myös kiinnostunut, kuinka opinnoissasi pärjäät.

2. Muista syödä säännöllisesti

Annan mukaan naisten verensokeri heilahtelee helpommin kuin miesten ja sen takia säännöllinen syöminen on naisille erittäin tärkeää – ja varsinkin kriisien hetkellä, kun mieli on jo valmiiksi maassa ja voimatkin mahdollisesti vähissä. Mummosi onkin voinut hyvin muistuttaa sinua jo pienestä pitäen, kuinka tärkeää on syödä säännöllisesti, mikä on varmasti näkynyt mummun luona vieraillessa; sieltä ei ole tarvinnut poistua koskaan nälkäisenä.

3. Aina ei tarvitse tälläytyä viimeisen päälle

Monet isoäidit vaalivat ulkonäköään ja tykkäävät laittautua jopa bingoiltaan mennessään. Upeimmatkin mummot kuitenkin tietävät, että jatkuvasti tälläytyminen ja ”sotamaalauksen” tekeminen on ajanhukkaa, koska kun väöillä näyttää arkiselta, voi laittautuessaan tehdä suuremman vaikutuksen.

4. Uskalla sanoa mielipiteesi

Älä nielaise ajatuksiasi, vaan ole kuin mummosi ja sano mietteesi rohkeasti ääneen. Annan mukaan mahtava mummo on opettanut jälkipolville jo pienestä pitäen, että rohkea nainen osaa tuoda mielipiteensä ilmi ja jos tarve vaatii, myös puolustaa sitä. Mummo on myös esimerkillään näyttänyt, ettei upea nainen jää kumppaninsa varjoon.

5. Ikää tulee, mutta naiseus säilyy

Jokainen on varmasti joskus ihaillut isoäitinsä nuoruuskuvia ja nähnyt, kuinka aika on muuttanut nuoren naisen edessäsi olevaksi isoäidiksi. Mummo ei kuitenkaan ajan mukaanaan tuomia muutoksia kauhistele ja mummoasi seuratessa ymmärrät, kuinka naisellisuus ei katoa iän karttuessa.

6. Naisten täytyy pitää yhtä

Mummosi tietää elämänkokemuksensa ansiosta ystävyyssuhteidenkin merkityksen. Niin elämän ylä- kuin alamäissä perhe ja ystävät tuovat tukea ja turvaa – ja pysyvät turvaverkkona. Tämän takia onkin syytä vaalia ystävyyssuhteita ja pitää läheisiin yhteyttä, auttaa heitä ja tehdä yhdessä asioita. Annan mukaan toisesta välittäminen kannattaa näyttää teoilla ja sanoa ääneen. Mummosi on voinut myös muistuttaa, kuinka naisten pitäisi pitää yhtä. Miehet elävät keskimäärin lyhyempään kuin naiset, joten elämän ehtoopuolella voi olla niin, että lähteisten naisystävien merkitys nousee mittaamattoman arvokkaaksi.

Mitä sinä olet oppinut mummoltasi? Kommentoi alla!

Lähde: Anna