Monet meistä odottavat heti aamusta, että saavat ihanaa tuoreen kahvin tuoksua nenäänsä.

Kaikille se ei ole mikään hyvä tuoksu, vaan kamala haju. Siinä ei ole mitään kummallista, koska sille löytyy ihan järkevä syykin. Kaikki eivät pidä kahvin mausta, mutta osa voi todellakin vihata jopa sen hajua. Heille tämä haju tuo mieleen negatiivisia ajatuksia.

Kahvin haju voi aiheuttaa joillekin ahdistusta, hermostuneisuutta ja muita epämieluisia tunteita. Se voi johtua siitä, että keho suojaa heitä kahvin haittavaikutuksilta jo hajun perusteella. Kahvihan ei ole mitään kovin terveellistä. Kaikki eivät kärsi kahvin haitoista samalla tavalla. Osalle sen juominen on nautinto ja tuoksukin tekee iloiseksi, mutta ei kaikille.

Joillekin kahvi voi aiheuttaa jopa pahoinvointia, pääkipua, levottomuutta, unettomuutta tai vaikka oksentelua. Ei ihme, jos kärsii jostain näistä kahvin juonnin jälkeen, että jo haju saa voimaan pahoin. Se, miten kahvin juominen ja sen haju koetaan, johtuu perintö- ja ympäristötekijöistä sekä kulttuurista.

Tutkimuksessa on selvitetty sitä, miten geenit vaikuttavat kahviin liittyviin kokemuksiin. Niistä saatiin yllättävä tulos. Heillä, joilla oli makuhermoja, jotka olivat herkempiä kahvin kitkerälle maulle, pyrkivät juomaan sitä enemmän.

Lähde: The List