Kaikki tietävät sen, että hyvinvoinnin kannalta unta pitää saada tarpeeksi.

Jos uni ei meinaa tulla, monet kokeilevat monenlaisia apukeinoja, jotta saisivat nukahdettua. Yksi niistä on valkoisen kohinan kuunteleminen, joka on ääntä, joka tuntuu rauhoittavan. The Guardian -uutissivustolta löytyy kuitenkin uutinen, jonka mukaan sitä ei kannattaisi tehdä. Siellä kerrotaan tutkimuksesta, jonka mukaan ylimääräiset äänet saattavat tehdä unesta heikkolaatuisempaa.

Valkoinen kohina ei ole ainoa asia, jota käytetään rentoutumisessa. Ääniä, joiden on tarkoitus rentouttaa, voivat olla esimerkiksi luonnonäänet ja muut kohinat. Niitä voi kuunnella esimerkiksi matkapuhelimeen ladattujen sovellusten kautta, jotka ovat erittäin suosittuja.

Se, miksi nämä äänet rentouttavat ja auttavat nukahtamaan, voi liittyä asiantuntijoiden mukaan kahteen eri asiaan. Ne ensinnäkin peittävät muita häiritseviä ääniä. Ne voivat myös liittyä siihen, että äänet aletaan yhdistämään nukahtamiseen.

Vaikka äänien kuunteleminen voi auttaa nukahtamaan nopeammin, ei tämä ole kuitenkaan välttämättä hyvä idea hyvien unien kannalta. Ne voivat häiritä unta ja tehdä unenlaadusta huonomman, jos niitä kuuntelee koko nukkumisen ajan.

Jos audiojärjestelmä ei pääse sammumaan yön aikana, voi se kuormittua liikaa. Aina kun kuullaan ääntä ja melua, sisäkorva kääntää sen hermosignaaleiksi, jotka sitten aivot tulkitsevat. Kuulojärjestelmän olisi kuitenkin hyvä päästä välillä lepäämään.

Valkoista kohinaa tai muita rauhoittavia ääniä suositellaan sellaisille, jotka joutuvat nukkumaan meluisassa paikassa. Mutta jos saa nukkua hiljaisessa tilassa, onko silloin järkevää tuoda tilaan ylimääräistä ääntä? Mikä tahansa ylimääräinen ääni saattaa keskeyttää unen. Tosin voihan nukahtamista helpottavat äänet ajastaa siten, että ne menevät jonkin ajan kuluttua kiinni, kun jo nukutaan.

Lähde: The Guardian