Näille haitallisille ajatuksille on olemassa terveelliset, paremmat vaihtoehdot.

Ajatuksilla voi olla voimakas vaikutus omaan mielialaan ja hyvinvointiin. Toisinaan jokainen ajattelee itsestään negatiivisesti, kun perustelemattomat kriittiset mietteet itsestä kuplivat pintaan ja saavat epäilemään itseään.

Ajatusten laukatessa voi esimerkiksi ilo onnistuneesta ateriasta muuttuakin muuksi, kun mielessä kuuluukin toteamus ’Noh, se oli helppo ruokaohje, siinä onnistuisi kuka tahansa.’

Negatiiviset ajatukset voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. PureWow -sivuston mukaan näistä haitallisista ajatuksista irti päästäminen ja niiden korvaaminen terveemmillä, paremmilla vaihtoehdoilla auttaa pääsemään ja/tai pitämään yllä positiivisempaa mielialaa.

Omien ajatusmallien ja tottumusten muuttaminen ei ole aina helppoa, mutta sitä kannattaa kokeilla. Alla on kuusi esimerkkiä haitallisista ajatuksista sekä miten korvata ne.

”Pitävätkö he minusta?”

PureWow’n mukaan jollain tasolla jokainen haluaisi olla pidetty. Moni onkin saattanut huomata pohtivansa, pitävätkö työkaverit tai esimies hänestä – tai jopa ystävät tai perheenjäsenet. Sillä ei välttämättä ole väliä, vaikka päivittäin saisi kuulla heiltä, että he pitävät sinusta. Kun tämä haitallinen ajatus tulee mieleen, se kiinnittyy kuin pikaliima.

Kun huomaat ajattelevasi tälla tavoin, korvaa ajatus asioilla, miksi pidät itse itsestäsi. Pohjimmiltaan sillä ei ole välliä, pitävätkö muut sinusta vai ei. Jos elät elämääsi täysillä, parhaan kykysi mukaan ja olet aito, oma itsesi, vain sillä on merkitystä.

”Teinkö virheen?”

Jokainen on tehnyt elämänsä aikana virheitä, mutta PureWow’n mukaan on helpompi olla ankara itseään kohtaan omista virheistään. Olipa teko pieni tai suuri, itsensä rääkkääminen miettimällä oliko jokin virhe vai ei, tekee se olon vain surkeammaksi.

Ole sen sijaan itseäsi kohtaan armollinen. Kukaan ei ole täydellinen, joten et voi odottaa sitä itseltäsikään. Kukaan ei myös pidä kirjaa siitä, kuinka usein saatat töppäillä tai millä tavoin. Jos virhe tapahtuu, hengitä ja tee parhaasi, ettei se toistu. Kukaan ei voi mitään muuta.

”Mikä menee pieleen?”

Uudet tilanteet voivat olla pelottavia, olipa asia mikä tahansa. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on aina pelottavaa. PureWow’n mukaan tällainen tapa ajatella uusien tilanteiden alla johtuu nousevasta ahdistuksesta, joka verottaa kroppaasi fyysisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ahdistus muuttaa kehon kortisolitasoja, pakottaen kehon stressitilaan, joka saa painon nousemaan ja nostaa verenapinetta.

Sen sijaan, että pohtisit mikä voi mennä pieleen, kysy itseltäsi päinvastainen kysymys: miten tämä uusi asia tuo iloa elämääsi tai antaa uuden kokemuksen? Se saa tilanteen tuntumaan vähemmän pelottavalta ja johtaa positiivisimpiin seikkailuihin ja kokemuksiin elämässäsi.

”Millä tavalla epäonnistun?”

Kuin virheiltä, myös epäonnistumisilta on vaikea välttyä elämän aikana. Siksi kannattaa muistuttaa itseään, että kaikki epäonnistuvat toisinaan. PureWow’n mukaan jos kuitenkin keskityt siihen, miten epäonnistut ennen kuin edes kokeilet asiaa, astut vain epäonnistumisen tielle.

Parempi tapa on korvata tämä haitallinen ajatus ja keskittyä siihen, miten onnistut. Ja jos epäonnistuminen tapahtuu, on se tilaisuus katsoa sitä toisesta näkökulmasta: mahdollisuutena kasvaa. Ota opiksesi seikoista, jotka johtivat epäonnistumiseen ja koeta olla toistamatta sitä – ja jos se toistuu, ota opiksesi siitäkin, sillä se on vain osa ihmisyyttä.

”Olenko tarpeeksi hyvä?”

Jotta olisit parhaimmillasi ja kasvat, on hyvä tulla haastetuksi. Raja kuitenkin ylittyy, kun alat miettiä, oletko tarpeeksi hyvä arkisiin asioihin.

PureWow’n mukaan tämän haitallisen ajatuksen taltuttamiseksi joudut työstämään itsevarmuuttasi. Tee asioita, jotka vahvistavat onnistumistasi, olivatpa ne kuinka pieniä tahansa. Aseta pieniä tavoitteita ja juhlista niitä, kun saavutat ne. Myös pienet teot, joilla huolehdit itsestäsi, rakentavat itsevarmuutta ja lopulta toivottavasti pääset mielentilaan, jossa et enää pohdi, oletko riittävän hyvä.

”Mitähän mieltä he ovat?”

On luonnollista miettiä, mitä muut ajattelevat, kun olet tehnyt tai luonut jotain. Siitä tulee kuitenkin haitallista, kun muiden ihmisten mielipiteillä on enemmän arvoa kuin sinulla itselläsi.

Koeta saada rakentavaa kritiikkiä, kun mahdollista. Jos kuulet jotain, josta olet täysin eri mieltä, opettele päästämään siitä irti. On ihan okei, että joku ei pidä siitä, mitä teit. Hän ei varmaan ole sisäistänyt sitä, joten sinunkaan ei tarvitse.

Lähde: PureWow