Tutkimus: Vapaa-ajanharrastukset vähentävät stressiä yhtä hyvin kuin kuntoilu

Neulominen voi olla sinulle yhtä hyvästä kuin lenkkeily, kertoo tutkimus.

Tutkimuksen mukaan harrastukset ovat yhtä tärkeitä hyvää terveyttä ajatellen kuin kuntoilu on, koska ne lievittävät stressiä. Oli harrastuksenasi sitten neulominen, vanhat autot tai puutarhanhoito, on se yhtä hyvästä sinulle kuin lenkkeily.

Annals of Behavioral Medicinen julkaisema tutkimus seurasi yli sataa aikuista heidän päivittäisissä puuhissaan. Osallistujilla oli yllään sykemittarit ja he määräajoin täyttivät kyselyitä raportoidakseen toimistaan sekä siitä, minkälainen olo heillä oli.

Kolmen päivän jälkeen tutkijat huomasivat, että vapaa-ajanharrastuksiin osallistuneet olivat 34 prosenttia vähemmän stressaantuneita ja 18 prosenttia vähemmän surullisia puuhastelujensa aikana. He kertoivat olevansa onnellisempia sekä heidän sykkeensä olivat alhaisempia ja rauhoittava vaikutus kesti tuntien ajan.

Tutkijoiden mukaan harrastusten luonteella ei ollut juuri väliä, kunhan se oli jotain, mistä osallistujat todella nauttivat ja stressitasoissa tapahtui laskua.

”Jos alamme ajatella hyödyllistä siirtyvää vaikutusta päivästä päivään ja vuodesta vuoteen, se alkaa olla ymmärrettävää, miten vapaa-aika voi parantaa terveyttä pitkällä aikavälillä”, tutkimuksen pääkirjoittaja, psykologian apulaisprofessori Matthew Zawadzki kommentoi.

”Stressi aiheuttaa korkeamman sykkeen, verenpaineen ja hormonitasojen kasvua, joten mitä enemmän voimme estää tätä stressaantunutta tilaa, sitä vähemmän kasvua tapahtuu”, Zawadzki jatkoi.

Lähde: Shape


Lyö 1€ Huuhkajille, voita 50€

1. Avaa ilmainen pelitili iBetille ja tee talletus, joka tuplataan (esim. 25€ talletuksella saat 50€ pelirahaa).
2. Lyö 1€ veto Huuhkajille.
3. Jos Venäjä kaatuu, saat 50€ käteisvoiton.