Vaikutus johtuu oluessa olevasta ainesosasta, joka toimii dopamiinin lailla.

Uusi tutkimus on tuonut hyviä uutisia kaikille oluen ystäville – ja samalla vahvistanut seikan, jonka jo monet tietävät: oluen juominen tekee onnelliseksi.

Brittilehti Metron mukaan tutkjat analysoivat 13 000 elintarviketta tarkoituksena selvittää, mitkä niistä parhaiten stimuloivat aivojen palkitsemiskeskusta. Listan kärkipaikan nappasi olut.

Syy oluen vaikutukseen on hordatiinissa, joka on ohrassa ja oluessa luonnostaan esiintyvä yhdiste ja sillä on mielialaa kohentavia vaikutuksia. Metron mukaan hordatiini reagoi samalla tavalla kuin dopamiini, kun se on tekemisissä D2-reseptorin kanssa aivoissa, mutta sen positiivinen vaikutus voi olla jopa pitkäkestoisempi kuin dopamiinilla.

Tutkijoiden mukaan tämä tuntemus voi olla syy siihen, miksi ihmisillä on usein vaikeuksia tietää, milloin ovat juoneet riittävästi tai lopettaa juominen. Metron mukaan tätä kutsutaan hedoniseksi näläksi ja se johtuu siitä, että ihmiset jatkuvasti jahtaavat oluesta saatavaa hyvää oloa.

Vaikka oluen juominen tutkimuksen mukaan tekee onnelliseksi, on kuitenkin syytä muistaa, että alkoholilla on myös negatiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeää muistaa kohtuus oluen nauttimisessa.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reportsissa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Metro

Kommentit

Kommenttia