Hermostuneisuus vähenee, jos tiskatessa keskittyy aistikokemuksiin, kuten saippuan tuoksuun.

Tiskaaminen on monelle vain yksi pakollinen kotiaskare aiheuttamassa lisää kiirettä ja stressiä päivään. Mindfulness-journalissa julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, että tiskaamisesta voi olla iloa; se on kätevä tapa ”puhdistaa” ärtynyttä mieltä, Wall Street Journal kertoo.

Tutkimuksen mukaan tietoinen tiskaaminen – keskittyen esimerkiksi saippuan tuoksuun ja tiskien muotoon – merkittävästi vähensi tiskaajien hermostuneisuutta ja lisäsi viriketoimintaa verrattuna kontrolliryhmään.

Wall Street Journalin mukaan mindfulness viittaa sekä rauhalliseen kognitiiviseen tilaan että suosittuun terapeuttisen meditaation muotoon, joka rahoittaa mieltä ja kehoa keskittäen huomion objektiin tai toimintoon, kuten hengittämiseen. Tutkimuksen mukaan tietoinen meditaatio on yleensä harjoitus itsessään, mutta rutiininomaiset päivittäiset askareet voivat tarjota mahdollisuuden vapaamuotoiseen harjoitukseen.

Floridan osavaltionyliopiston tutkijat toteuttivat tutkimuksensa 51 parikymppisen opiskelijan avulla. Hieman yli puolet osallistujista luki lyhyen tekstin, joka korosti tiskaamisen aistikokemusta – eli esimerkiksi juuri saippuan tuoksua, tietoista tiskaamista. Kontrolliryhmänä toimineet muut osallistujat lukivat yhtä pitkän tekstin, joka liittyi tiskaamistekniikoihin.

Osallistujat antoivat tulkintansa lukemastaan tekstistä suullisesti ja kirjallisesti, minkä jälkeen he kaikki tiskasivat 18 puhdasta astiaa. Tutkijat arvioivat osallistujien positiiviset ja negatiiviset persoonallisuuden piirteet, tietoisen tilan ja psykologisen hyvinvoinnin sekä ennen että jälkeen tiskaamisen.

Tutkijoille selvisi, että tietoisten tiskaajien hermostuneisuus laski 27 prosenttia ja heidän mielen inspiraatio kasvoi 25 prosentilla. Tutkijoiden mukaan kumpikin muutos oli tilastollisesti merkittävä eikä vastaavaa todettu kontrolliryhmästä.

Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan ole selvää, onko tietoisesti tiskaamisesta yhtä hyvin apua, jos tiskit ovat likaiset.

Lähde: Wall Street Journal