Banaaneilla on positiivinen terveysvaikutus, jonka syy on kaliumissa, jota on banaanin lisäksi muun muassa perunassa ja maitovalmisteissa.

Tutkimuksen mukaan banaanien syöminen päivittäin voi auttaa estämään sydänkohtauksia ja halvauksia, kertoo The Independent. Banaanin kaltaiset, paljon kaliumia sisältävät syötävät voivat estää kohtalokkaita tukoksia tapahtumasta ja estää valtimoita kovettumasta ja kaventumasta.

Alabaman yliopiston tutkijat havaitsivat nämä vaikutukset analysoituaan hiiriä, joilla oli sydänsairauksien riski. Hiirille syötettiin sen jälkeen joko vähän, normaalin verran tai paljon kaliumia.

Tutkimustuloksista ilmeni, että vähän kaliumia saaneiden hiirten valtiomot kovettuivat merkittävästi. Sen sijaan paljon kaliumia saaneilla hiirillä oli merkittävästi vähemmän valtimoiden kovettumista ja vähentynyttä jäykkyyttä niiden aortoissa.

The Independentin mukaan tärkeän kivennäisaineen on ajateltu auttavan estämään ihmisillä sydänkohtauksia ja halvauksia. Liiallinen kaliumin saaminen voi kuitenkin aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia ja ripulia.

British Heart Foundationin tohtori Mike Knapton tunnusti, että tutkimus osoitti, että kaliumin riittämätön saanti johtaa valtimoiden kovettumiseen.

”Lisätutkimuksilla saatamme voida selvittää, muodostuuko sairaus ihmisillä samalla tavalla ja kehittää hoitomuotoja”, Knapton kommentoi.

Banaanien lisäksi kaliumia on paljon myös muun muassa perunassa, maitovalmisteissa, avokadossa, pavuissa, pinaatissa ja kahvissa. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014julkaisun mukaan kaliumin suositeltava päivittäinen saanti naisille on 3,1 g päivässä.

Lähde: The Independent