Lumevaikutus, plasebo-efekti toimii myös nukkumisessa.

Tutkimuksen mukaan on parempi edes ajatella nukkuneensa hyvin, vaikkei oikeasti olisikaan. Tulos saatiin tutkimuksesta, jossa osallistujille sanottiin heidän unenlaatua mitattavan, mutta kerrotut tulokset olivat keksittyjä, minkä jälkeen osallistujat tekivät testejä.

Tutkijat kertoivat aluksi osallistujille, että normaalit yöunet sisältävät 20-25 prosenttia REM-unta. Osallistujille kerrottiin, että alle 20 prosenttia tarkoitti huonompaa suoritusta kognitiivisissa testeissä ja yli 25 prosenttia tarkoitti testien menevän hyvin.

Tutkijat huijasivat osallistujia uskomaan, että heidän kehoihinsa kiinnitetyt sensorit mittasivat heidän unenlaatua. Yön nukuttuaan osalle osallistujista kerrottiin, että he olivat REM-unessa 16,2 prosenttia yöstä ja toinen osa sai kuulla oman lukunsa olleen 28,7 prosenttia.

Määrät olivat kuitenkin keksittyjä. Tulokset kuultuaan osallistujat tekivät testejä, joissa piti laskea numeroita.

Tutkimuksen mukaan he, joille oli kerrottu REM-unta olleen vähän, pärjäsivät huonosti testeissä. Hyvistä yöunista kuulleet pärjäsivät vastaavasti paremmin testeissä.

Tutkimuksen mukaan osallistujat siis kokivat lumevaikutuksen unen suhteen ja lumevaikutus ei liity ainoastaan lääkkeisiin.

Lähde: Newser