Asiantuntijan mukaan seksuaalista mielenkiintoa toisia naisia kohtaan tuntevien naisten määrä on noussut hurjasti.

Väestöliiton Finsex-tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen nainen tuntee seksuaalista halua myös muita naisia kohtaan, kertoo Helsingin Sanomat. Tutkimuksessa ilmeni, että 20-vuotiaista naisista jopa 40 prosenttia ja 30-vuotiaista naisista noin 30 prosenttia ei ole kiinnostunut seksuaalisesti pelkästään miehistä.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoi Helsingin Sanomille, että Finsex-tutkimuksen tulos kertoo merkittävästä – tai jopa mullistavasta – muutoksesta suomalaisten seksielämässä.

”Kysymyksessä on naisiin liittyvä, yllättävä trendi. Niiden naisten osuus, joilla on seksuaalista mielenkiintoa toisia naisia kohtaan, on noussut hurjasti”, Kontula sanoi HS:lle.

Helsingin Sanomien mukaan moni nainen myös toteuttaa seksuaalista kiinnostustaan naisia kohtaan käytännössä. Kontula kertoi lehdelle, että noin viidenneksellä alle 40-vuotiaista naisista on ollut elämänsä aikana seksuaalinen kokemus toisen naisen kanssa.

”Näiden naisten määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun lopusta. Muutos on ollut nopeaa”, Kontula kommentoi HS:lle.

”Voittopuolisesti” miehistä kiinnostuneilla naisilla joka kolmannella on ollut seksikokemus naisen kanssa. Kontulan mukaan näiden naisten seksuaalinen mielenkiinto on monipuolisempaa kuin vain miehistä kiinnostuneilla naisilla ja heistä valtaosan mielestä seksi ilman rakkautta ei ole väärin.

Helsingin Sanomien mukaan he olivat myös katsoneet nettipornoa, masturboineet, saaneet kumppanilta suuseksiä ja tunteneet seksuaalista halua useammin kuin vain miehistä kiinnostuneet naiset.

Kontula kertoi HS:lle, ettei kyse ole identiteetistä, vaan naisten halusta toteuttaa monipuolisesti ja nautinnollisesti omaa seksuaalisuuttaan. Hän myös sanoi, että monipuolisten seksuaalikokemusten hankkiminen ei ole nuorille naisille ongelmallinen leima.

Kontulan mukaan miehillä ei ole havaittu samankaltaista muutosta kiinnostuksessa omaa sukupuolta kohtaan. Tämä on tutkimusprofessorin mielestä hieman yllättävää, sillä suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on nykyisin aiempaa myönteisempää.

Omaa sukupuolta kohtaan tunnettu seksuaalinen kiinnostus voikin olla Kontulan arvelun mukaan henkilökohtaisempi asia kuin naisille.

”Miehille voi olla psyykkisesti hankalampaa kohdata seksuaalisia tunteita omaa sukupuolta kohtaan. Kynnys ryhtyä kokemuksiin toisten miesten kanssa on suurempi”, hän sanoi HS:lle.

Helsingin Sanomien mukaan Finsex-tutkimukseen vastasi yli 2 000 18-79-vuotiasta ja sen otos on edustava. Finsex-tutkimuksia on tehty 1970-luvulta lähtien ja edellinen tutkimus on vuodelta 2007 – voit tutustua tutkimuksiin lisää täällä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Helsingin Sanomat