Tutkimus selvitti: Tästä syystä jotkut syötävät voivat laukaista migreenin

Tutkimus on selvittänyt, miksi joitakin ruokia syötyään voi saada seuraksi tympeän pääkivun.

Migreenistä kärsivät sanovat usein, että tiettyjä ruokien syöminen laukaisee pääkivun. Live Sciencen mukaan tutkimus kuitenkin väittää, ettei laukaiseva tekijä aina ole itse ruoka, vaan sen sijaan suun bakteereilla voi olla oma roolinsa.

”On olemassa ajatus siitä, että tietyt syötävät laukaisevat migreenin – suklaa, viini ja erityisesti ruoat, joissa on nitraatteja”, tutkimusta johtanut Antonio Gonzalez toteaa tiedotteessa.

”Ajattelimme, että ehkä on olemassa yhteys henkilön mikrobiomien ja heidän syömiensä ruokien välillä”, hän jatkoi.

Tutkimuksessa selvisi, että migreenistä kärsivillä on suussaan enemmän bakteereja, joilla on kyky muokata nitraatteja, kuin heillä, joilla ei ole migreeniä. Jotkut migreeniä laukaisevat syötävät, kuten lihajalosteet ja vihreät lehtivihannekset sekä jotkin lääkkeet, sisältävät nitraatteja.

Live Sciencen mukaan tutkijoiden hypoteesina oli, että suurempi määrä nitraatteja muokaavia bakteereja suussa voi vaikuttaa päänsärkyyn joillakin ihmisillä. Nämä bakteerit auttavat muuttamaan nitraatit typpioksidiksi, jolla on ajateltu olevan rooli päänsäryssä.

mSystems-journalissa julkaistu tutkimus löysi kuitenkin vain yhteyden näiden bakteerien ja migreenien väliltä eikä voi todistaa, että bakteerit aiheuttavat migreeniä. Live Sciencen mukaan tutkijat toivovat, että tutkimus kannustaa lisätutkimuksiin siitä, miten suun bakteerit voivat olla yhteydessä migreeniin.

Gonzalezin mukaan jos epäilet nitraattien aiheuttavan migreenisi, pitäisi niitä koettaa välttää ruokavaliossa.

Live Sciencen mukaan tutkimusta varten analysoitiin 172 suusta otettua näytettä ja lähes 2 000 ulostenäytetty terveiltä ihmisiltä, jotka osallistuivat American Gut Projectiin. Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Jos sinä kärsit migreenistä, oletko huomannut joidenkin ruokien laukaisevan sen? Kommentoi alla!

Lähde: Live Science, EurekAlert


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.