Ruotsalaistutkimuksen mukaan mitä pidempi olet, sitä todennäköisemmin saatat sairastua syöpään.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pituutesi voi vaikuttaa todennäköisyyteesi sairastua syöpään. Tukholmassa sijaitsevan Karoliinisen instituutin tutkijat saivat selville, että jokainen kymmenen senttiä lisää pituutta kasvatti riskiä sairastua mihin tahansa syöpään naisilla 18 prosenttia ja miehillä 11 prosenttia.

Sky Newsin mukaan pidemmillä naisilla on 20 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin lyhyillä naisilla. Jokainen kymmenen senttiä lisää pituutta taas kasvatti melanooman riskiä niin naisten kuin miesten kohdalla noin 30 prosentilla.

”Pitää korostaa, että tuloksemme heijastavat syövän esiintyvyyttä väestötasolla”, päätutkija Emelie Benyi kommentoi.

”Syöpää aiheuttavat monet tekijät, joten on vaikea ennustaa, mikä vaikutus tuloksillamme on syöpäriskiin yksilötasolla”, hän lisäsi.

Wolfson Institute of Preventive Medicinen sekä Centre for Cancer Preventionin johtaja ja professori Jack Cuzickin mukaan pituuden ja syövän välinen kytkös on ollut tiedossa jo jonkin aikaa ja monien syöpien esiintyvyys on korkeampi pitkien ihmisten osalta.

”Tämän tutkimuksen pitäisi lisätä tärkeää vahvistusta väestötasolla”, Cuzick sanoi Sky Newsille.

”Tekijät vaikutuksen takaa eivät ole selvillä ja niitä pitäisi tutkia. Ne voivat liittyä siihen, että pituuteen liittyvät kasvuhormonit stimuloivat jotenkin syöpäsoluja, mutta yksityiskohtia ei ole”, hän jatkoi.

Tuoreessa ruotsalaisutkimuksessa analysoitiin tietoja 5,5 miljoonasta ruotsalaisesta, joiden pituudet vaihtelivat metristä 225 senttiin. Tutkijat selvittävät syöpien määrää vuodesta 1958 siihen, kun henkilö oli 20-vuotias tai vuoden 2011 loppuun.

Sky Newsin mukaan tutkijat suunnittelevat nyt tutkivansa kytköstä kuolleisuuden ja pituuden välillä ruotsalaisten kohdalla.

”Tutkimuksemme osoittavat, että pidemmät henkilöt sairastuvat todennäköisemmin syöpään, mutta on epäselvää vielä, onko heillä korkeampi riski menehtyä syövän takia tai onko heillä ylipäänsä korkeampi kuolleisuus”, Benyi sanoi.

Lähde: Sky News