Passiivisen tupakoinnin haitat hedelmällisyyteen voivat vastata lähes samaa kuin olisit tupakoinut itse.

Tupakoinnin terveyshaitat ovat yleisessä tiedossa, mutta uusi tutkimus tuo ikäviä uutisia myös heille, jotka viettävät aikaansa tupakoitsijoiden seurassa. Tobacco Control -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan tupakoitsijoiden seurassa oleminen voi olla haitaksi hedelmällisyydellesi lähes samoin kuin jos itse tupakoisit.

Tutkimusta varten Roswell Park Cancer Instituten tutkijat analysoivat lähes 94 000 naisen tietoja. Glamourin mukaan analyysista paljastui järkyttävä kytkös passiivisen tupakoinnin ja hedelmättömyyden väliltä.

Tiedemiehet selvittivät, että säännöllisesti passiiviselle tupakoinnille altistuneilla naisilla on 15-20 prosenttia korkeampi riski hedelmättömyydelle sekä korkeampi riski varhaisemmille vaihdevuosille kuin heillä, jotka eivät ole tupakoitsijoiden seurassa.

Glamourin mukaan riski on lähes sama kuin naisille, jotka tupakoivat tai joilla oli tapana tupakoida. Tutkimusta johtanut Andrew Hyland ei yllättynyt korrelaatiosta tupakoitsijoiden ja hedelmällisyysongelmien välillä.

Sen sijaan hän kertoi yllättyneensä, että yhteys on lähes yhtä vahva tupakoimattomien kohdalla. Syy tälle ei ole täysin selvä, mutta Hylandilla on teoria.

”On melko vakiintunutta tietoa, että tupakoivilla naisilla on alhaisemmat estrogeenitasot ja voi olla, että alhaisemmat estrogeenitasot voivat olla kytköksissä alhaisempaan kykyyn tulla raskaaksi”, Hyland sanoi.

Vaikka tupakansavulle altistuvat eivät itse polta, he silti hengittävät Glamourin mukaan paljon ”sontaa”, joka voi sekoittaa heidän estrogeenitasojaan ja näin ollen hedelmällisyyttä.

Naisten terveyden asiantuntija Jennifer Widerin mukaan tupakansavussa on paljon kemikaaleja, joiden on osoitettu nopeuttavan munasolujen hävikkiä.

”Toisin kuin miehillä siittiöt, jotka uusituvat, naisten kuolleita munasoluja ei voi korvata”, Wider sanoi.

Glamourin mukaan suurimman hedelmättömyysriskin omanneet naiset olivat altistuneet passiiviselle tupakoinnille lapsena ja aikuisena. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä se johtuu, mutta Wider epäilee altistumisen tupakansavulle kasvaessa voivan vahingoittaa kehoasi.

On myös tapoja suojella itseään – pysyttelemällä kaukana tupakansavusta. Hyland neuvoo välttämään savuisia paikkoja, jos mahdollista, ja jos kumppanisi tupakoi, pidä huolta, että hän tekee niin ulkona ja kaukana ikkunoista, jotta savu ei pääse tulemaan mukana sisälle.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Glamour