Sosiaalisen median käyttö voi vaikuttaa ikävästi omaan hyvinvointiin ja mielialaan, mutta sen lisäksi sillä voi olla haitallinen vaikutus parisuhteeseen.

Sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa ja Facebookissa, tulee vastaan päivityksiä pariskuntien onnesta ja rakkaudesta, ja onkin helppo alkaa vertailla omaa suhdettaan siihen, mitä somessa näkee. Tällä on kuitenkin ikävä vaikutus: tutkimuksen mukaan pariskunnat voivat kokea oman suhteensa riittämättömäksi nähtyään kuvia ”täydellisistä” pareista somessa.

Metro kertoo, että deittisivusto Match.comin kyselytutkimus 2 000 britille paljasti, että 36 prosenttia pareista ja 33 prosenttia sinkuista kokivat pettyneensä rakkauteen. Tutkimus paljasti, että nämä somen ”täydelliset” parisuhteet saivat monet kateellisiksi tai yrittämään tuoda oman parisuhteensa esiin mainiona, vaikka suhteessa ei menisi hyvin.

Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia parisuhteessa olevista ja kolme neljäsosaa sinkuista koki, että sosiaalinen media, elokuvat ja tv-ohjelmat antoivat ihmisille epärealistiset odotukset. Tämän johdosta, tuodakseen suhteensa esiin positiivisemmassa valossa, monet julkaisevat nyt vain ”onnellisia” hetkiä sosiaalisessa mediassa.

Metro kertoo, että viidennes myönsi, että heidän sosiaalinen mediansa on todella runsaasti suodatettu versio heidän parisuhteestaan. Neljännes tunnusti, että heidän suhteensa näyttää paremmalta nettimaailmassa kuin tosielämässä.

Kolmannes tutkimukseen osallistuneista julkaisi ainoastaan hauskimpia ja romanttisimpia kuvia itsestään ja kumppanistaan netissä, kun taas 43 prosenttia kertoi laittavansa julki vain onnellisia kuvia, vaikka heidän parisuhteensa oli kaikkea muuta kuin onnellinen.

”Ihmiset luonnostaan vertaavat itseään muihin”, Oxfordin yliopiston professori Anna Machin kertoi Metrolle.

”Mutta meidän täytyy muistaa se, että jokaisen kokemukset rakkaudesta ja parisuhteista ovat meille ainutlaatuisia ja se tekee ihmisrakkaudesta niin erityistä ja jännittävää tutkia, ei ole mitään kiinteitä sääntöjä”, hän lisäsi.

”Näitä kuvia kannattaa siis koettaa katsoa sellaisena kuin ne ovat, haluttuina, idealoisoituina näkemyksinä parisuhteen hetkestä, joka on jonkin verran kaukana päivittäisen elämän todellisuudesta”, Machin jatkoi.

Tutkimuksella juhlistettiin Match.comin Love With No Filter -tapahtumaa, johon liittyi taidetta, joka tutki tappaako sosiaalinen media ihmisten käsityksen aidosta rakkaudesta. Match.comin deittailun asiantuntija Kate Taylorin mukaan onkin pelottavaa, kuinka täydelliseltä vaikuttamisen paineet synnyttävät tunteen, että pitäisi luoda idealisoitu kuva itsestään netissä.

”Aito rakkaus ei ole virheetöntä – parisuhteilla on aina ylä- ja alamäet ja jokaisen matka deittailun saralla on erilainen”, Taylor sanoi.

”On tärkeä muistaa, että mitä näemmä sosiaalisessa mediassa on vain vilaus jonkun elämään eikä kokonainen, suodattamaton kuva”, hän muistutti.

Metron mukaan tutkimus näytti, että mitä enemmän sosiaalista mediaa käyttää, sitä huonommaksi olonsa tuntee. Ne osallistujat, jotka myönsivät käyttävänsä runsaasti Instagramia, Facebookia ja Twitteriä – kävivät näillä alustoilla yli kymmenen kertaa päivässä – kokivat kaksi kertaa todennäköisemmin alhaista itsetuntoa (18% vs 8%).

Aiemmin tutkimus paljasti, että paljon aikaa somessa käyttävillä on todennäköisemmin ongelmia itsetuntonsa kanssa. Toinen tutkimus selvittikin, että sosiaalisen median käyttö kannattaisi rajoittaa tiettyyn minuuttimäärään, sillä se on hyvästä hyvinvoinnille.

Lähde: Metro