Tutkimus: Naisten vyötärönympärys kasvanut merkittävästi viimeisten 12 vuoden aikana

Tutkimuksen mukaan naisilla kasvu on suurempaa kuin miehillä.

Naisten vyötärönympärys on kasvanut vuosien 1999 ja 2012 välillä keskimäärin 3,8 senttiä, kun taas miehillä lisäystä on tullut 1,9 senttiä, kertoo uusi tutkimus. Alle 40-vuotiailla naisilla oli tutkimuksen mukaan taipumusta kokea suurinta kasvua vyötärön koossa.

Tulokset saatiin vertaamalla tutkimukseen osallistuneiden painoindeksiä ja vyötärönympärystä. Tutkimusaikana miesten painoindeksi nousi 0,7:llä ja naisten 0,6:lla eikä vyötärönympäryksen kasvu välttämättä liity mitenkään painoindeksin kasvuun.

Women’s Healthin mukaan tutkijat eivät osaa sanoa varmaa syytä sille, miksi naisten vyötärönympärys on kasvanut enemmän kuin miehillä, mutta painoindeksissä ei ole käynyt samoin.

Tutkimusta tehneet ovat kuitenkin huomauttaneet, että aiempi tutkimus on yhdistänyt suuremmat keskivartalot erilaisiin tekijöihin, kuten stressiin, masennukseen, tiettyihin lääkityksiin, unenpuutteeseen sekä jojo-dieettiin.

American Journal of Clinial Nutritionin julkaisemaa tutkimusta varten tutkijat perehtyivät National Health and Nutrition Examination Survey -tutkimukseen vuosien 1999-2012 aikana osallistuneiden vyötärönympärysten mittoihin ja painoindeksiin. Tutkimuksessa on rajoitteensa, koska vyötärönympäryksen mittaaminen voi olla haastavaa, mikä on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan tulosten varmistamiseksi ja syyn selvittämiseksi, kirjoittavat tutkijat tutkimuksessa, että tulokset osoittavat, ettei naisen painoindeksin selvittäminen anna selvää kuvaa hänen painostaan.

Lähde: Women’s Health