Vanhempana äidiksi tulemisella on etunsa, selviää tutkimuksesta.

Äidiksi tullaan nykyisin yhä myöhemmällä iällä, vaikka perheen perustamista suositellaan tehtäväksi nuorempana esimerkiksi terveydellisistä syistä. Tutkimus on kuitenkin paljastanut, että äidiksi tulemisessa vanhempana voi ollakin sekä sosiaalisia että käyttäytymiseen liittyviä etuja niin lapselle kuin äidille, kertoo Glamour.

Tanskassa sijaitsevan Aarhusin yliopiston tutkijat analysoivat yli 4 700 tanskalaisäidin täyttämiä kyselyitä. Äidit täyttivät kyselyt heidän lasten ollessa 7-, 11- ja 15-vuotiaita.

Glamourin mukaan mitä vanhempia äidit olivat, sitä vähemmän emotionaalisia ja käyttäytymiseen liittyviä ongelmia lapsilla oli 7- ja 11-vuotiaana. Vanhemmat äidit myös epätodennäköisemmin fyysisesti kurittivat lapsiaan tämän ikäisenä ja epätodennäköisemmin toruivat heitä minkä ikäisenä tahansa.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että vanhemmat äidit olivat parempia antamaan lapsilleen käyttäytymiseen liittyviä rajoja, koska he itse olivat vähemmän huolissaan raskauksistaan ja heillä oli parempi asennoituminen vanhemmuuteen.

”Tiedämme ihmisten tulevan henkisesti joustavammaksi iän myötä, olevan suvaitsevaisempia muiden ihmisten suhteen ja kukoistavan paremmin emotionaalisesti. Tämän takia psykologinen kypsyys voi selittää, miksi vanhemmat äidit eivät toru ja fyysisesti kurita lapsiaan niin paljon”, tutkimusta tehnyt Dion Sommer totesi tiedotteessa.

”Tällainen vanhemmuuden tyyli voi siten vaikuttaa positiiviseen psykososiaaliseen ympäristöön, joka vaikuttaa lapsen kasvatukseen”, hän lisäsi.

Glamourin mukaan naiset vaikuttavat tunnistavan tämän, sillä parempi emotionaalinen kypsyys on toiseksi yleisin tekijä, jonka naiset odottavat saavuttavansa ennen kuin saavat lapsia. Tämä ilmeni Illinoisin hedelmällisyyskeskusten teettämästä kyselystä.

Tanskalaistutkimuksessa todettiin myös vanhempien äitien olevan onnellisempia raskauden aikana ja juuri sen jälkeen ja heillä oli myös vakaammat parisuhteet. He olivat myöt taloudellisesti paremmassa tilanteessa, mikä Illinoisin hedelmällisyyskeskusten kyselyn mukaan on yleisen tekijä, jonka naiset odottavat saavuttavansa enne perheen perustamista.

Glamourin mukaan on myös syytä huomata, että perheen perustaminen myöhemmin muuttuu helpommaksi erilaisten vaihtoehtojen myötä, kuten munasolujen jäädytys, alkioiden jäädytys ja IVF-hoidot. Glamour huomauttaa myös, että 15 prosenttia uusista äideistä Yhdysvalloissa, 21 prosenttia Englannissa ja Walesissa ja 22 prosenttia Australiassa ovat yli 35-vuotiaita.

Lasten saamista myöhemmin tukevat myös muut tutkimukset. Aiemmin olemme kertoneet, että ensimmäisen lapsensa vanhempana saavat äidit voivat elää pidempään ja 30-39-vuotiaana äidiksi tulevien lapset voivat olla terveempiä ja fiksumpia.

Uudesta tanskalaistutkimuksesta voit lukea lisää täällä.

Lähde: Glamour