Lasten saamisella voi olla elinikää pidentävä vaikutus.

Vaikka vanhemmat saattavat vitsailla, että lapset vievät vuosia pois heidän eliniästään, on lasten saamisella todellisuudessa päinvastainen vaikutus. The Independent kertoo ruotsalaistutkimuksen selvittäneen, että lapsia saaneet voivat elää pidempään kuin lapsettomat ihmiset.

Tukholomassa sijaitsevan Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan 60 vuotta täytettyään miehet ja naiset elävät pidempään, jos heillä on vähintään yksi lapsi. Tutkijat käyttivät apunaan ruotsalaisia väestötietoja yli 1,4 miljoonalta ihmiseltä, jotka olivat syntyneet vuosien 1911 ja 1925 välillä.

The Independentin mukaan tutkijat saivat selville, että 60 vuotta täytettyään isät elävät keskimäärin vielä 20,2 vuotta, kun taas lapsettomien miesten kohdalla vuosia kertyi 18,4 vuotta lisää. Kuuskymppisiä vietettyään äidit sen sijaan elävät vielä keskimäärin 24,6 vuotta, puolitoista vuotta pidempään kuin lapsettomat naiset.

Tutkijat antoivat tästä myös yhden esimerkin: 80-vuotiaan isän riski kuolla oli 7,4 prosenttia, kun taas lapsettomalla 80-vuotiaalla miehellä riski oli 8,3 prosenttia.

Vaikka muissa tutkimuksissa on The Independentin mukaan paljastettu, että tyttärien vanhemmat elävät pidempään kuin poikia omaavat, ei ruotsalaistutkimuksessa lasten sukupuolella ollut vaikutusta.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent