Ainakin, jos olet himokuntoilija.

Tutkimuksen mukaan kuntoilu tekee keholle hyvää, mutta ei täysin. Saksalaiset hammastutkijat alkoivat Newserin mukaan tutkia, miten kestävyysharjoittelu vaikuttaa suun terveyteen ja heidän löydöksensä voivat olla huonoja uutisia ”himokuntoilijoille”.

Newserin mukaan 70 osallistujaa – puolet triathlonisteja, puolet ei-urheilijoita – kävi tutkituttamassa suunsa. Heidän sylkensä testattiin, kun he istuivat ja he vastasivat kysymyksiin ruoikavaliostaan sekä kuntoilutavoistaan ja suunsa hoitamisesta.

15 urheilijalta testattiin heidän sylkensä myös heidän juostua noin 35 minuuttia. Urheilijoilla todettiin Newserin mukaan korkeampi riski hampaiden eroosioon.

Tutkimuksen mukaan vaikka kummallakin ryhmällä oli samanlainen esiintyvyys reikien suhteen, mutta mitä enemmän urheilija treenasi, sitä todennäköisemmin hän kärsi reikiintymisestä. Newserin mukaan urheilujuomat eivät olleet syyllisiä.

Päätutkija Cornelia Fresen mukaan tutkimuksesta löytyi ero syljessä – ja yllättävä sellainen. Levossa osallistujien sylki, joka suojaa hampaita, oli samanlaista määrän ja kemiallisen koostumuksen suhteen, mutta asiat alkoivat muuttua, kun urheilijat alkoivat kuntoilla; syljen tuotanto romahti.

Newserin mukaan tämä tarkoittaa, että heidän suunsa kuivuivat ja sitä tapahtui, vaikka he joivat nesteitä. Sen lisäksi syljen pH-arvo kasvoi merkittävästi, mikä voi lisätä hammaskiven kasvua.

Frese kuitenkin huomauttaa, että tutkimus oli pieni ja siihen osallistuneet urheilijat olivat todella aktiviisia; heidän viikottainen harjoitteluaikansa oli yhdeksän tuntia.

Lähde: Newser


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia