Tutkimus: Kuidun syöminen voi vähentää riskiä sairastua rintasyöpään

Kuiturikas ruokavalio voi suojata rintasyövältä.

Yksi lupaavimmista tavoista ehkäistä rintasyöpää voi piillä Shapen mukaan ruokavaliossasi. Tutkimus on paljastanut kuidun voivan vähentää rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Harvardin yliopiston tutkijat käyttivät pitkäaikaisen tutkimuksen keräämää tietoa 44 000 naiselta ja selvittivät, että etenkin teini-ikäisenä ja nuorena aikuisena noin 28 grammaa kuitua päivässä syöneillä naisilla oli 12-16 prosenttia alhaisempi riski sairastua rintasyöpään elämänsä aikana.

Pediatrics-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan jokainen päivittäin syöty kymmenen grammaa kuitua lisää – etenkin hedelmistä, vihanneksista ja palkokasveista – vaikutti vähentävän riskiä vielä 13 prosentilla.

Tutkija Maryam Farvidin mukaan kytkös on tärkeä. Kun on kyse rintasyövän ehkäisystä ja riskistä, on ruokavalio yksi niistä muuttujista, jota voit itse suoraan kontrolloida.

Shapen mukaan ei kuitenkaan kannata joutua epätoivoon, jos et ole enää teini-ikäinen tai nuori aikuinen. World Cancer Research Fundin (WCRF) tutkimus, johon osallistui lähes miljoona aikuista naista, selvitti, että jokainen päivittäin syöty 10 grammaa kuitua laskee rintasyöpäriskiä viisi prosenttia.

”Analyysimme perusteella kuidun määrän lisääminen ruokavaliossa voi olla lupaava lähestymistapa rintasyöpäriskin alentamiseen”, WCRF:n tutkimusta johtanut Dagfinn Aune kommentoi.

”Rintasyöpä on yleinen syöpä ja kaikki syövät ruokaa, joten kuidun määrän lisääminen voisi ehkäistä monia tapauksia”, hän lisäsi.

Shapen mukaan Pediatrcisissa julkaistun tutkimuksen tekijöiden selitys kuidun hyödyllisyydelle on se, että kuitu voi auttaa vähentämään korkeita estrogeenitasoja veressä, mikä on yhdistetty vahvasti rintasyövän kehittymiseen.

Shapen mukaan toinen teoria on, että kuitu laskee verensokerin tasoja ja korkeat verensokeritasot ovat kytköksissä lisääntyneeseen rintasyöpäriskiin.

Oli syy mikä tahansa, kuitua kannattaa syödä, sillä siitä voi olla apua muidenkin kuin rintasyövän ehkäisyssä. Muut tutkimukset ovat Shapen mukaan osoittaneet, että kuitu voi vähentää riskiä sairastua keuhkosyöpään, paksusuolen syöpään ja suu- ja kurkkusyöpiin.

Optimaalinen kuidun määrä syövän ehkäisyä ajatellen on tutkijoiden mukaan vähintään 30-35 grammaa päivittäin. Se ei ole mahdoton määrä, kun mukaan lasketaan paljon kuitua sisältävät syötävät, kuten linssit, kukkakaali, omenat, pavut, kaurapuuro, parskaali ja marjat.

Lähde: Shape


Lyö 1€ Huuhkajille, voita 50€

1. Avaa ilmainen pelitili iBetille ja tee talletus, joka tuplataan (esim. 25€ talletuksella saat 50€ pelirahaa).
2. Lyö 1€ veto Huuhkajille.
3. Jos Venäjä kaatuu, saat 50€ käteisvoiton.