Uni ei ole ainoa tapa levätä, eikä pelkästään hyvistä yöunista huolehtiminen välttämättä riitä tekemään oloa levänneeksi.

Vaikka nukkuisit riittävän pitkät yöunet, harrastaisit säännöllisesti liikuntaa ja muistaisit rentoutua, voi olo silti olla kaikkea muuta kuin levännyt. Lääkäri Saundra Dalton-Smithin mukaan tämä johtuu siitä, että kehosi ei saa kaikkia tarvitsemiaan levon muotoja.

Vaikka nukkuisit tarpeeksi, tunnet olosi todennäköisesti väsyneeksi, jos vietät hereillä ollessasi valtaosan ajasta tuijottaen näyttöjä, istuen kokouksissa ja hoitamalla to do -listasi askareita.

”Lepo on vähiten hyödynnetty, aineeton, turvallinen ja tehokas vaihtoehtoinen terapia, joka meillä on saatavilla”, Dalton-Smith kertoi PureWow’lle.

Erilaisia levon tyyppejä on yhteensä seitsemän. Alta voit lukea niistä lisää sekä miten tunnistat, mitä lepoa milloinkin tarvitset.

Fyysinen lepo

Dalton-Smithin mukaan fyysinen lepo voi olla joko aktiivista tai passiivista. Passiivista lepoa on se, kun olet unessa. Jos yö on mennyt pyörimiseksi, voit lisätä päivääsi passiivista lepoa ottamalla päiväunet. Aktiivnen fyysinen lepo on sen sijaan sitä, että teet jotain aktiviteettia, joka palauttaa kehoasi. Tällaisia ovat muun muassa jooga, hieronta tai venyttely. Vaikka tällainen lepo ei ole yhtä tärkeää päivittäisten toimintojen kannalta kuin passiivinen fyysinen lepo, on silti erittäin tärkeää saada myös aktiivista fyysistä lepoa jossain muodossa kahdesta kolmeen kertaan viikossa vähintään.

Mielen lepo

Jos työpäivän aikana esimerkiksi lounaan jälkeen tai iltapäivällä iskee yllättäen väsymys, on se kehosi tapa kertoa sinulle, että tarvitset heti mielen lepoa. Yksi helppo tapa ottaa tehokkaita taukoja mielelle on hyödyntää teknologiaa. Aikatauluta puhelimesi tai tietokoneesi ilmoittamaan 10 minuutin tauosta kahden tunnin välein. Tällä tauolla käy pikaisella kävelyllä, nappaa välipala, hengittele syvään ja käytä aikaasi nollataksesi mielen ja levätäksesi, joten olet valmis tekemään seuraavat kaksi tuntia tehokkaasti töitä. Ja jos sinulla on erittäin stressaava päivä, voi tehdä hyvää laittaa teknologia kokonaan sivuun. Mieli saa lepoa, kun olet hetken aikaa tavoittamattomissa muilta ja katkaiset yhteyden internettiin, sosiaaliseen mediaan ja sähköpostiin. Jopa 15 minuutin tauolla voi olla valtava merkitys!

Aistien lepo

Katso hetken aikaa ympärillesi. Kuinka paljon huoneessa on valoja? Onko näköpiirissäsi näyttöä? Entä ääni – tuleeko ulkoa ääntä, äänteleekö lemmikkisi tai lapsesi? Huomasitpa sitä tai et, ovat aistit lukuisten ärsykkeiden häkellyttämiä pitkin päivää.

”Kirkkaat valot, tietokoneiden näytöt, toimiston soivista puhelimista ja keskusteluista syntyvä taustamelu voivat kaikki saada aistit ylikuormittumaan”, Dalton-Smith selittää ja lisää, että jos tähän ei puutu, voi se johtaa aistien ylikuormittumisen syndroomaan.

Aisteillesi voit antaa lepoa sammuttamalla elektroniset laitteet, sammuttamalla valot, jos mahdollista ja sulkemalla silmäsi muutamaksi minuutiksi, että saat lisää virtaa. Jos olet todella uupunut, voit kokeilla myös kokonaista päivää (tai viikkoa, jos olet valmis haasteeseen) olla lomalla kaikista tarpeettomista elektronisista laitteista.

Luova lepo

Jos työsi vaatii luovuutta, on erityisen tärkeä aikatauluttaa aikaa luovalle levolle. Jos olet luovasti lopussa, käy kävelyllä jossain ja jätä puhelimesi pois matkasta. Voit myös kokeilla kuunnella musiikkia, uppoutua siihen laulaen ja tanssien ja kokeilla, saisiko se luovuuden virtaamaan. Tai voit lueskella kirjaa tai elokuvaa, jonka koet erityisen inspiroivaksi. Voit myös löytää lisää hyödyllisiä vinkkejä Julia Cameronin luomasta The Artist’s Waysta täällä.

Emotionaalinen lepo

Muita miellyttäville ’kyllä’ on vaarallinen sana. Kun joku pyytää palvelusta, huomaat suostuvasi ennen kuin olet ehtinyt edes miettiä loppuun asti, mitä sinulta todella pyydetään. Jos tämä kuulostaa tutulta, olet Dalton-Smithin mukaan emotionaalisen levon tarpeessa. On aika ottaa ’kyllä’-lomaa! Tämä pätee myös heihin, jotka tekevät päivittäin paljon emotionaalita työtä. Aktivistit, opettajat, hoitajat, vanhemmat – emotionaaliset aivosi voivat olla tauon tarpeessa. Seuraavalla viikolla kokeile sitä, että et heti suostu, vaan sanot miettiväsi asiaa. Anna itsellesi aikaa punnita hyviä ja huonoja puolia jokaisen päätöksen kohdalla ja älä suostu johonkin vain sen takia, että joku niin tahtoo – ellei se joku ole sinä itse.

Sosiaalinen lepo

Olitpa sitten introvertti tai vain elämässäsi olevien ihmisten odotusten uuvuttama, on aika antaa itsellesi palauttavaa sosiaalista lepoa. Tee paperille ensin yhdelle puolelle lista ihmisistä, joiden koet olevan tukevia, mukavia, kilttejä ja helppoa seuraa. Toiselle puolelle tee lista ihmisistä, jotka ovat kuluttavia, vaativia ja uuvuttavia viettää aikaa. On aika viettää enemmän aikaa yhdessä ensimmäisen joukon kanssa ja mahdollisimman vähän jälkimäisen joukon kanssa.

Spirituaalinen lepo

Kuvitellaanpa tilanne, että olet juuri saavuttanut suuren henkilökohtaisen tavoitteen, hienoa! Mutta olipa se kymmenen kilon laihdutus, ylennes töissä, minkä eteen teit kovasti töitä tai muutto uuteen kotiin, on keskittymisesi itseesi ja tavoitteeseesi saanut sinut tuntemaan kuin olisit katkaissut yhteyden muuhun maailmaan. Dalton-Smith suosittelee aloittamaan meditoinnin, käymään uudessa kirkossa tai hengellisessä keskuksessa tai aikatauluttamaan kalenteriin aikaa vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyölle.

Näin tunnistat tarvitsemasi lepotyypin

PureWow’n mukaan jokainen tulee tarvitsemaan näitä kaikkia lepotyyppejä jossain vaiheessa elämäänsä. Saatat tälläkin hetkellä tarvita niistä useampaa kuin yhtä. Mutta mitä näistä todella tarvitset, se riippuu mihin käytät tällä hetkellä päivästäsi aikaa ja mitä se saa sinut tuntemaan. Tympäiseekö sinua mennä töihin, koska tunnet olosi zombiksi koko päivän? Olet mielen tai aistien levon tarpeessa. Vitkasteletko tarinan kirjoittamisen kanssa, koska negatiiviset ajatukset häiritsevät sinua? Luovan levon paikka. Suunnittelitko juuri kuukausikaupalla häitäsi etkä halua kuulla sanaa ’catering’ enää ikinä uudelleen? Spirituaalinen lepo kutsuu.

Näin paljon tarvitset erilaista lepoa

Passiivista fyysistä lepoa pitäisi saada 7-9 tuntia päivittäin, mutta muiden lepotyyppien kanssa ei ole selvää vastausta. Jos teet töitä toimistossa, pitäisi mielen ja aistien lepo olla osa päivittäistä työpäivääsi, vaikka se olisi vain muutaman minuutin ajan muutaman tunnin välein. Jos teet usein luovia projekteja, olisi luovalle tauolle hyvä ottaa aikaa, kun tuntuu, ettei mitään synny. Ja aina kun huomaat turhautuvasi itsesi tai muiden ihmisten kanssa, on hyvä ottaa osaksi päivää emotionaalista, sosiaalista tai spirituaalista lepoa.

Lähde: PureWow