Nuorukaisen äidin taistelu syövän kanssa innosti poikaa kehittämään rintaliivit.

Meksikolaisteini Julián Ríos Cantú on suunnitellut rintaliivit, joista voi olla suuri apu naisille ja ne voivat jopa pelastaa ihmishenkiä, koska ne havaitsevat merkkejä rintasyövästä. The Independentin mukaan rintaliivit on suunniteltu pääasiassa naisille, joilla on geneettinen alttius sairastua rintasyöpään.

18-vuotias Ríos Cantú sai idean rintaliiveistä, kun hänen äidiltään jouduttiin poistamaan molemmat rinnat rintasyövän takia. Teinipoika kehitti EVA-nimellä kutsutut rintaliivit Higia Tecnologies -yrityksensä kautta yhdessä kolmen ystävänsä kanssa ja on voittanut niiden ansiosta pääpalkinnon Global Student Entrepreneur Awardseissa.

The Independentin mukaan Ríos Cantún kehittämissä rintaliiveissä on 200 biosensoria, joiden avulla rintaliivit kartoittavat rintoja sekä pystyvät seuraamaan muutoksia lämpötilassa, muodossa ja painossa.

”Miksi rintaliivit? Koska niiden ansiosta rinnat ovat samassa asennossa ja niitä ei tarvitse käyttää kuin tunti viikossa”, Ríos Cantú kertoi EVA-rintaliiveistä.

Teinipojan mukaan biosensorit pystyvät määrittelemään lämmönjohtokykyä tietyillä alueilla. Joissakin tapauksissa lämpö voi olla merkki lisääntyneestä verenkierrosta, mikä The Independentin mukaan näin ollen osoittaa, että verisuonet ”syövät” jostain, mikä yleensä on jonkinlainen syöpä.

”EVA on biosensoreiden verkosto, joka peittää naisen rinnat, ottaa lämpötilatietoja, analysoi ne ja lähettää tiedot sovellukselle tai mille tahansa tietokoneelle”, Ríos Cantú sanoi.

Ríos Cantún mukaan heti kun rinnoissa on epämuodostuma tai kasvain, verenkierto lisääntyy, ja mitä enemmän verenkiertoa on, sitä korkeampi lämpötila on. Voit katsoa täällä videon, jolla Ríos Cantú kertoo lisää EVA-rintaliiveistä, ja lisätietoa löydät myös yrityksen kotisivuilta täällä.

Rintasyöpä on yleisin suomalaisnaisten syöpä ja siihen sairastuu tuhansia naisia vuosittain. Rintojen säännöllinen tutkiminen on tärkeää sairauden havaitsemiseksi varhaisessa vaiheessa.

Kyhmyt ovat yksi merkki rintasyövästä, mutta ne eivät ole ainoa merkki. Olemme aiemmin julkaisseet artikkelin, jossa kerrotaan muistakin tavoista tunnistaa rintasyöpä, sekä artikkelin, jossa kerrotaan asioista, joiden avulla voit koettaa ehkäistä rintasyöpään sairastumista.

Lähde: The Independent