Sauna kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja kesällä löylyistä vasta otetaankin kaikki ilo irti.

Sauna kuuluu niin juhannusperinteisiin kuin yleisesti kesän viettoon. Löylyissä ollaan kaikessa rauhassa, käydään välillä jäähyllä nauttimassa kauniista kesäillasta (tai aamusta tai päivästä), kenties pulahdetaan läheiseen vesistöön ja ei kuin takaisin lauteille.

Kesällä saunaan lähtee usein kaveriksi koivuvihta tai -vasta. Saunomisen hyvää tekeviä vaikutuksia voi kuitenkin voimistaa muillakin luonnonkasveilla.

Villiyrtit tekevät jopa vaatimattomastakin pihasaunasta ainutlaatuisen kylpylän.

”Perinteinen koivuvihta on mainio kehon elvyttäjä, jonka sanotaan laittavan nesteet liikkeelle. Vihtaan kannattaa ujuttaa mukaan myös muita tuttuja kasveja”, sauna- ja villikasviasiantuntija Anna Velten kertoo.

”Esimerkiksi siankärsämöllä on kansanperinteen mukaan muun muassa rauhoittava vaikutus”, hän lisää.

Tällaisissa löylyissä paras vaikutus

Villikasvit ovat ruoanlaitossa parhaimmillaan ennen juhannusta. Loppukesästä isoiksi kasvaneista luonnonkasveista voi nauttia vihdan seassa, jalkakylpyinä ja erilaisina haudukkeina.

Villikasviyhdistyksen mukaan esimerkiksi pientareilta löytyvä mesiangervo tuoksuu makealta ja sisältää monipuolisesti erilaisia flavonoideja, kun taas vastaavasti katajan vaikutukset liitetään voimakkaasti puhdistumiseen. Vihtana kataja aktivoi pintaverenkiertoa ja höyrystyessään sitä pidetään oivana apuna hengitystievaivoihin.

Luonnonkasveja löytyy helposti lähipuistosta ja -pihalta. Omakotiasujan kannattaa hyödyntää esimerkiksi pihalta löytyvän mustaherukan antioksidanttipitoiset ja hyvältä tuoksuvat lehdet.

”Villikasvit pääsevät vaikuttamaan parhaiten miedoissa löylyissä. Vihtominen tulisi tehdä lempein ottein puhtaalle iholle. Luksusta on jokaiselle saunojalle tehty oma vihta. Tällöin kasvit voi valita täysin omien tarpeiden mukaan”, Velten vinkkaa.

Suomalaiset ovat villikasvien suhteen onnekkaita: Suomen pihapiirit ja luonto ovat täynnä ravinteikkaita ja hyvää tekeviä kasveja. Vihtoja tehdessä tulee muistaa, että puuvartiset kasvit tarvitsevat keräilylle maanomistajanluvan.