Ihotautilääkäri huomauttaa, että tatuoinnin ottamista ei tule kenenkään tehdä impulsiivisesti.

Tatuoinnit ovat luultua yleisempiä ja niiden yleisyys on yllättänyt tutkijat. Suomalais-ranskalaiset ihotautilääkärit ovat tehneet yhdessä tähän mennessä laajimman tatuointiselvityksen.

Tutkimuksen viiden maan (Brasilia, Kiina, Ranska, Venäjä, Yhdysvallat) aikuisista peräti 18,5 prosentilla on tatuointi, yleisimmin 25-34-vuotiailla. Naisilla tatuoinnit ovat pari prosenttiyksikköä yleisempiä kuin miehillä.

Suomessa vuoden 2009 Nuorisobarometri paljasti, että 13 prosentilla 15-29-vuotiaista oli tatuointi. Ihotautilääkärin arvion mukaan ne ovat kuitenkin sen jälkeen yleistyneet.

”Arvioin, että nykyisin suomalaisilla aikuisilla 15–20 prosentilla on yksi tai useampi tatuointi”, HUS Iho- ja allergiasairaalan ihotautien erikoislääkäri, dosentti Nicolas Kluger sanoo HUSin tiedotteessa.

Kluger on selvittänyt tatuointien yleisyyttä ja haittavaikutuksia yhdessä ranskalaiskollegoidensa kanssa.

Haittana usein allergiset reaktiot

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yleisimmät syyt ottaa tatuointi on jonkin tärkeän rajapyykin ylittäminen, itsensä koristelu, yksilöllisyys, rakkauden tai kiintymyksen ilmaiseminen ja itseilmaisu. Näissä vastauksissa oli jonkin verran vaihtelua maittain ja sukupuolittain.

Tatuointien yleisyyden lisäksi tutkimuksessa selvitettiin niiden haittavaikutuksia, joista on HUSin tiedotteen mukaan vähän tietoa. Kluger on selvittänyt Google Trendsin avulla, minkälaista tietoa tatuointien haitoista on eniten haettu.

Yleisimmät haut liittyvät tatuointien aiheuttamiin allergisiin reaktioihin ja infektioihin. Kluger on käytännön työssään havainnut, että juuri punasävyiset tatuointimusteet aiheuttavat allergisia reaktioita.

”Tällöin tatuoitu kohta kutisee, on kivulias tai tulehtunut ja mikäli tatuointi on tehty muutenkin huonosti, alue voi jopa märkiä ja sen hoitoon tarvitaan antibioottikuuri. Harmia voi syntyä myös siitä, ettei tatuoitu kohta arpeudu infektion jälkeen hyvin”, Kluger kertoo.

Ihotauti voi levitä tatuointiin

HUSin mukaan on tiedossa, että tatuoinnit lisäävät haittavaikutusten riskiä kroonisia ihotauteja sairastavilla.

”Atopiaa sairastavien iholla on usein normaalia enemmän stafylokokkia, joka altistaa tatuoidun kohdan tulehtumiselle. Ihotaudeissa käytetty kortisonihoito voi puolestaan vähentää vastustuskykyä ja näin altistaa mahdollisille infektioille”, Kluger toteaa.

HUS oli Klugerin johdolla mukana myös toisessa suomalais-ranskalaisessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin tatuointien haittavaikutuksia psoriasista sairastavilla. Tutkimuksen mukaan psoriaasia sairastavista 6,6 prosentilla oli tatuointien aiheuttamia ihokomplikaatioita, kuten vesirakkuloita, kutinaa ja allergisia oireita.

Eniten haittavaikutuksia oli niillä, joilla oli taudin hoito meneillään tatuoinnin ottamisen aikoihin. HUSin tiedotteen mukaan on myös mahdollista, että ihotauti, kuten psoriasis, vitiligo tai punajäkälä, leviää tatuoituun kohtaan.

Ihotautilääkäriltä arvio ennen tatuoinnin ottamista

HUSin mukaan tatuointi on hyvä aloittaa varoen.

”Tatuoinnin ottamista ei tule kenenkään tehdä impulsiivisesti. Kun iho on kunnossa, voi tatuoinnin ottaa varovasti pienellä alueella kokeillen”, Kluger sanoo tiedotteessa.

Kluger neuvoo kroonista ihotautia, kuten atooppista ihottumaa tai psoriasista sairastavia, keskustelemaan ensin ihotautilääkärin kanssa ja ainakin siirtämään tatuointi aikaan, jolloin ihotauti on rauhoittunut.

”Pieniltäkin tuntuvista haittavaikutuksista saattaa kehkeytyä iso ongelma: kutina tai pienen alueen kipu saattaa aiheuttaa unettomuutta ja sitä kautta peräti masennusta”, Kluger muistuttaa.

Voit tutustua tutkimukseen tatuointien yleisyydestä tarkemmin täällä. Tatuointien haittavaikutuksia psoriasista sairastavilla selvittäneeseen tutkimukseen voit tutustua tarkemmin sen sijaan täällä.