Kesäkuu on alkanut, mikä tietää sitä, että kesä lomareissuineen ja mökkeilyineen on käsillä.

Kesän alkaessa on hyvä painaa mieliin, mitä kotona kannattaa tehdä ennen kuin sieltä poistuu pidemmäksi aikaa lomailemaan tai mökkeilemään. Moni muistaa kyllä tarkistaa, että hanat ovat kiinni, kodinkoneet ovat pois päältä ja ovi menee lukkoon.

Näiden lisäksi ennen pitkää poissaoloa on syytä lorauttaa vettä pesualtaisiin ja lattiakaivoihin tai sopia jonkun kanssa niiden vesilukkojen kastelusta. Muutoin kotiisi voi tulla kutsumaton kesävieras – viemärihaisuli.

Vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää epämiellyttävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan ja viemäripisteiden käyttö pitää vesimäärän normaalisti riittävänä. Käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi sen sijaan haihtuu aikaa myöten, ja lämpimät kelit ja lattialämmitys nopeuttavat veden haihtumista.

”Viemärikaasut leviävät huonetiloihin, kun vesilukko kuivuu. Hajuhaitat on helppo välttää lorauttamalla vettä viemäripisteisiin aika ajoin”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Unohda vanhan kansan vinkki

Jotkut saattavat lorauttaa viemäripisteisiin ruokaöljyä veden lisäksi ajatellen, että tämä pitää hajut paremmin loitolla. Mäkisen mukaan tämä vanhan kansan vinkki kannattaa unohtaa.

”Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta”, hän muistuttaa.

Viemärihaisuli voi ilmestyä myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista. Hajuhaittoja esiintyy varsinkin pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia.

Lattiakaivot kannattaakin pestä säännöllisesti.

”Nosta lattiakaivon ritilä pois ja puhdista näkyvissä oleva pesä. Mikäli viemäri ei vedä kunnolla tai haisee normaalissakin käytössä, pyydä LVI-ammattilainen apuun. He korjaavat vesilukot oikein ja turvallisesti, ilman vesivahinkoriskejä”, Mäkinen vinkkaa.